Retsforfølges for udsagn om folkemord mod kristne

TYRKIET – Den tyrkiske forfatter og nobelprismodtager Orhan Pamuk (billedet) kaldte i et interview i 2005 Tyrkiets angreb på det osmanniske rige i begyndelsen af 1900-tallet for et ”folkemord”. Ifølge Orhan Pamuk mistede 30.000 kurder og en mio. armeniere livet. Ved den efterfølgende retssag gik han fri på grund af en teknisk fejl. Spørgsmålet er imidlertid så følsomt, at en ny retsproces nu venter forfatteren. Dømmes han, risikerer han ifølge nyhedsbureauet Reuters et millionkrav.
Tyrkiet nægter at erkende ”folkemord”, ligesom de hævder, at blot 300.000-500.000 armeniere blev dræbt.
Historiske kilder støtter dog Orhan Pamuk og beretter desuden om kristne armeniere, der i tusindvis konverterede til islam i håb om at redde liv og ejendom.
levi