Folkekirke vil kurere angst

Karlslunde Strandkirke tilbyder angstkursus for dem, der er så utrygge, at det hæmmer dem i hverdagen.Vil man møde en kirke, der vil være relevant og møde aktuelle behov i samfundet, kan man besøge Karlslunde Strandkirke syd for København.Kirken har bl.a. startet et såkaldt ”angstkursus” for folk, der er så utrygge, at de fravælger naturlige aktiviteter i hverdagen. Kurset forløber fra 4. november til 20. januar.
– Der er et stort behov, siger kordegnevikar Hanne Ramstedt til Udfordringen.
Hun pointerer, at det ikke er et traditionelt kursus, hvor deltagerne blot kommer og lytter. Der skal tages hånd om den enkelte, og derfor deltager ikke flere end 7-8 personer.
Undervisningen bygger på ”kognitive”, dvs. forståelsesmæssige, principper med fokus på ændring af tankegang og handling.

Behovet er stigende

Det er nu tredje gang kurset holdes og behovet er ikke blevet mindre, oplyser Hanne Ramstedt:
– Behovet er stigende. Angsten har mange ansigter og popper op på grund af stress i hverdagen, vurderer hun.
Og man skal også have en aktuel angstproblematik, som man vil tale om i gruppen og arbejde med derhjemme, for at være med på kurset.
”Diagnosen” lyder ifølge brochuren: ”En del mennesker går rundt og er utrygge i en grad, der hæmmer dem på forskellig måde i hverdagen. Der er ikke kun tale om fobier, men en reel angsttilstand, som gør, at man mere eller mindre ubevidst fravælger nogle gøremål eller handlinger, som alle andre mennesker kan foretage sig uden videre”.

Fag gør gavn i fritiden

Kurset ledes af tre erfarne terapeuter i deres fritid. Karsten Grønne er diakon med erfaring fra samtaler med personer i krise siden 1994. Han er ansat i KFUMs sociale arbejde på Amager. Gitte Grønne er sygeplejerske med en kognitiv uddannelse og erfaring siden 1999 og med erfaring fra angstgrupper og terapi siden 2004. Hun er til daglig ansat som sygeplejerske på psykiatrisk afdeling for misbrugere ved Sct. Hans Hospital i Roskilde. Janne N. Dreisig er social- og sundhedsassistent samme sted.
Angstkurset har haft så stor succes, at der nu også er oprettet et opfølgningshold, Fihedskæmperne.
– Det er et tilbud til dem, som fortsat har brug for nogen at tale med, slutter Hanne Ramstedt.