Udfordringen lancerer den første lyd-bog

Lydbøger bliver en stor sag i de kommende år, mener Udfordringen redaktør.- I USA og mange andre lande er lydbøger det helt store. Men herhjemme er det næsten kun de blinde, der ”har fået øjnene op” for lydbøgerne.

Bogen om de forfulgte kristne, der fik lov at bygge en fristad i Christiansfeld, udkommer nu også som lydbog.

Men det kommer, mener redaktør Henri Nissen, som nu udsender den første lydbog fra Udfordringens forlag. Det er første gang, et kristent forlag herhjemme udgiver en lydbog.
– Jeg har selv hørt hele Blekingegadebanden på cd, og jeg hører ofte engelske bøger på min mp3-afspiller.
Når man kører bil, cykler, flyver, sidder i toget eller bussen, har man masser af god tid til at ”lytte en bog”. Man kan også lytte, mens man rydder op. Det er jo genialt.

Billedbog som lyd?

– Vi har valgt at begynde med min egen bog ”Hjerternes By”, som udkom sidste år.
– Er det, fordi du selv har skrevet den?
– Nej, det er fordi den er ret ny og overkommelig i størrelse. Og så appellerer den både til kristne læsere og turister. Den handler nemlig om Brødremenigheden, Zinzendorf, Mama Larsen, 24-timers bøn, vækkelse, mission og andre emner, som interesserer kristne. Men samtidig er det en bog, vi sælger mange af til turister, som besøger den kristne ”fristad” Christiansfeld.
– Men lytterne kan jo ikke se de mange flotte farvebilleder, der er i bogen…
– Nej, det er en ulempe. Men det kompenserer vi for ved at lægge hele bogen ind på cd’en som pdf-filer, der kan åbnes på alle computere.

Også for de ældre

– Hvad så med de ældre, som ikke har computer…
– Faktisk har de fleste af vor tids ældre computer. De sender mails, surfer på internettet, er på Facebook, osv.
Men hvis de ikke har computer, kan de jo bare købe den trykte bog sammen med cd’en. Det har vi selvfølgelig også et godt tilbud på.
Men cd’en behøver altså ikke afspilles på computer. Det er kun, hvis man også vil se billederne i bogen, man skal kunne lukke den op.

Mp3-formatet

– Hvordan kan én hel bog være på en enkelt cd, hvor der normalt kun er 70-80 minutter?
– Tidligere fyldte en bog op til mange cd’er, fordi der kun er plads til 70-80 min. på en lyd-cd. Men med mp3-formatet kan en stor bog sagtens ligge på en enkelt cd.
Mp3 bruges på alle de små mp3-afspillere og på nogle nye mobiltelefoner, og desuden kan det afspilles på både computer og nyere cd-afspillere.
Og nu vil du så spørge: Hvad med dem, der ikke har en nyere cd-afspiller, ikke?
– Ja, hvad med dem?
– De kan bestille en særudgave på 3 lyd-cd’er.
– Der er tænkt på alt…?
– Ja, vi har i hvert fald også fået en god oplæser til at indlæse bogen uden forfatterens sønderjyske accent. Det er radio-journalist Mette Schwartz, som arbejdede på Udfordringen for et par år siden. Hun laver i dag tv i København.
Til gengæld udtaler hun ikke de lokale navne som fx Christians-feld med tryk på første ord, som de indfødte.

Andre bøger

– Findes der ikke allerede bøger, som er indlæst for blinde?
– Jo, man kan låne en del på biblioteket eller fra Kristeligt Arbejde for Blinde og Svagtseende. Men vi henvender os ikke kun til blinde.
– Hvilke andre bøger er der planer om at udgive?
– Vi udsender nu den første bog som et eksperiment. Så skal vi lige lære lidt af vores fejl og få nogle gode råd fra brugerne. Men vi planlægger at udgive flere bøger som lydbøger. Den næste bliver nok Rhonda Hugheys ”Desperat efter Guds nærvær”, som har et meget relevant budskab til kristne i vores tid.

Andre forlag

Vi har hørt en fugl synge om, at Lohses Forlag også er på vej med deres første lydbog. Og der er også andre kristne forlag, der er ved at undersøge mulighederne. Men nu kom vi først. Og det bliver sikkert noget, vi hører mere til, mener Henri Nissen.

Lydbog: Hjerternes By. Over 200 min. oplæsning af Mette Schwartz på cd. 98 kr. (mp3-format) eller 118 kr. (wav-filer). Inkl. bog: 198 kr. Hosianna.dk