Etta Cameron er død

Den elskede gospelsangerinde, Etta Cameron, døde torsdag den 4. marts, 70 år gammel. Hun sov ind hjemme hos sin søn efter tre ugers sygdom.Etta Camerons gospelglæde vandt langsomt danskernes hjerter, da hun kom til landet efter fem års ”fangenskab” bag jerntæppet i Østtyskland i 1972. Hun kom oprindelig fra Bahamaøerne, men voksede op i Miami, Florida. Hendes biografi ”Hun gav smerten vinger” beskriver hendes liv helt fra hun som 11-årig efter morens død fik ansvar for sine fem mindre søskende, og til hun steg til berømmelsens tinder og blev hele Europas jazz, funk, og gospelsangerinde.
Etta Cameron blev misbrugt, ydmyget og bedraget, først af sin far, familiens nabo og siden af to voldelige ægtemænd. Men gennem alt, lærte hun at stole på Gud. I et interview med Udfordringen sagde hun bl.a.:
– Folk skal forstå, at jeg har et eller andet som holder mig oppe. Jeg beder til Vorherre, jeg stoler på Gud, der er min styrke. Det er min tro, der har reddet mig, for jeg kan altid tale med Vorherre og jeg ved at han altid hører mig.
Da hun blev lokket til Østtyskland af en manager, og ikke kunne komme ud igen, valgte hun at synge gospel i kirkerne – men hvordan kunne hun sprede glæde midt i sin egen krise?
– Jeg gik ned på knæ hver eneste nat ligesom jeg gør nu – jeg lægger mig altid på knæ ved min seng når jeg beder – og enkelte gange, hvis jeg er træt, siger jeg: Vorherre, du ved hvor træt jeg er. Jeg ligger kun på min ryg i sengen i aften. Og så fortæller jeg ham alt. For jeg ved at man kan komme med alt til Vorherre, der er ingen problemer, Han ikke kan klare, fortalte hun Udfordringen.
Da hun endelig kom til Danmark, ville de færreste kirker invitere hende til at holde gospelkoncerter, men langsomt vandt gospelglæden indpas, og de senere år – især efter hun var dommer i TV-programmet Scenen er din – er hun blevet Danmarks gospel-dronning.
Hun kæmpede med kræften, men fik fred til sidst:
– Hun havde det godt. Selvfølgelig var hun afkræftet og syg, men hun var glad for at være hos familien. Hun skulle bare forsikres om, at vi ville klare den, fortæller hendes søn Steven til BT.
Svend Løbner