Jesus: ”Lad de døde begrave deres døde”

Jesus’ svar til disciplen var også et spørgsmål om arv og penge, siger guide i Israel.– Da Jesus sagde «lad de døde begrave deres døde», så var det et spørgsmål om arv og penge for disciplen, der blev kaldet, siger den hollandske guide Vincent Stuker.

Små benkister blev benyttet til at samle tørre ben, i forventningen om, at de engang skulle opstå. Disse benkister kan man se på Dominus Flevit på vejen op til Oliebjerget.

– Jøderne plejede at lægge et lig til side i en hule i et år, sådan at kødet forsvandt fra benene. Den ældste søn havde pligt til at lægge de tørre benene i en kiste eller et hulerum. Dersom han ikke opfyldte sin pligt, kunne de andre i familien protestere imod, at han fik arven. Det var derfor, manden som Jesus kaldte, svarede: ”Giv mig lov til først at gå hen og begrave min far”, siger Stuker, der også arbejder i Gravhaven i Jerusalem.
”En anden af hans disciple sagde: ”Herre, giv mig lov til først at gå hen og begrave min far.” Men Jesus sagde til ham: ”Følg mig, og lad de døde begrave deres døde.”” (Matt. 8, 21-22).

Vigtigt at kende tradition

Vincent Stuker mener, det er vigtigt at kende til de jødiske traditioner for at forstå de bibelske tekster. For denne fortælling handler ifølge Vincent Stuker ikke om at begrave sin far, men om at sikre sig materielle værdier eller at følge Jesus.
I tilknytning til kirken Dominus Flevit på Oliebjerget er der en jødisk gravgård, som blev udgravet i 1953-1954. Der er flere benkister udstillet. Når benene var rene, eller måske gravhulerne fulde af tørre ben, blev de lagt i sådanne benkister og lagret.

Benene skulle genopstå

Et familiegravsted fra det andet tempels tid på Oliebjerget. De tørre ben blev lagt ind i de små gravhuler.
Man antager, at det lille kammer øverst til venstre i midten kan være til børn. Børnedødeligheden var stor i gamle dage.

– Det jødiske folk ventede på, at benene engang skulle opstå igen. Man regnede ikke med, at de døde var borte for altid, forklarer Vincent Stuker og henviser til Ezekiel 37.
”Da sagde han til mig: ”Du skal profetere om disse ben og sige til dem: I indtørrede ben, hør Herrens ord! Dette siger Gud Herren til disse ben: Jeg giver jer livsånde, så I bliver levende. Jeg fæster sener på jer, dækker jer med kød, trækker hud over jer og giver jer livsånde, så I bliver levende. Så skal I forstå, at jeg er Herren.”” (Ezekiel 37, 4-6).
– Jøderne ville tage vare på benene, for de skulle stå op, når Messias kom, forklarer Stuker.
Tidligere var det uskik at kremere kristne mennesker, fordi man fulgte den jødiske tanke om, at benene skal få nyt liv og opstå.