Børnemedarbejdere appellerer til forældre

Børnearbejdet er i krise i mange kirker. Børnemedarbejdere vil involvere forældre i løsningen.
Det skulle være en selvfølge, men er det ikke. Forældre glemmer at snakke om troen hjemme ved middagsbordet. Og ugerne går, uden at familien beder sammen.

– Vi vil inspirere børnemedarbejdere til at tænke ud af boksen, siger Marianne Riis.

Det vil en fælleskirkelig børnemedarbejderkonference nu gøre noget ved. Derfor inviterer de forældre med lørdag den 6. november på Brandbjerg Højskole ved Jelling. BMK holder konferencen ”Byg bro til barnets tro” den 5.-7. november.
De kristne børnefamilier er mere pressede, end de nogensinde har været, vurderer en af initiativtagerne, Marianne Riis fra Børnekirken Katsj i Københavns Kulturcenter:
– De er mindre tid i kirken, og der er mindre kirke derhjemme. Det er svært at få holdt familieandagten, læse i Børnebibelen og bede. Det kristne vidnesbyrd glider ud, og mange forældre får ikke snakket tro og livsholdning med deres teenagere, siger hun.

Åndelig opdragelse

Derfor er der for første gang et ”forældrespor” på konferencen.
– Vi vil inspirere forældrene i den åndelige opdragelse af deres børn, siger Marianne Riis.
Hun arrangerer konferencen sammen med ungdomsorganisationerne i Apostolsk Kirke, BaptistKirken, Oasebevægelsen, Frelsens Hær, Metodistkirken, Missionsforbundet og Pinsekirkerne sammen med Evangelisk Børnemission.
Forældrene skal stå sammen med kirkerne i tidens kæmpe udfordring: At opnå kvalitetskontakt med børnene i konkurrence med tv, internet og mobiltelefoner.

Børnearbejdet daler

For børnearbejdet i kirkerne er for nedadgående. Ikke blot kommer pressede børnefamilier mere sjældent til gudstjenesterne. Kirkerne når heller ikke ud til kirkefremmede børn i samme omfang som før.
– Børnearbejdet er nået et lavpunkt, hvis man måler i antal medlemmer af de kirkelige børneorganisationer, siger Marianne Riis.
– I dag har kirkernes søndagsskoler og børnekirker kun kontakt med en tiendedel ”kirkefremmede” børn i forhold til tidligere, siger hun.

Alle forældre har et ansvar

Forældre og kirke bør samarbejde om børns tro
Fælleskirkelig konference den 5.-7. november vil inspirere forældre og børnemedarbejdere til sammen at udvikle børns åndelige liv.
Man kommer ikke til at høre ordet ”børneparkering” på Børnemedarbejderkonferencen BMK den 5.-7. november.
For alle forældre har ansvar for deres børns åndelige udvikling i tæt samarbejde med kirkens børnemedarbejdere og teenagepræster.
– Kirkernes børnemedarbejdere er helte. Nu vil vi inspirere dem endnu mere til at tænke ud af boksen. Og samarbejde med forældrene – de vigtigste partnere i udviklingen af børnenes tro, siger en af initiativtagerne, Marianne Riis.

BMK har bl.a. inviteret Harry Fowler fra USA.

Børnemedarbejderkonferencen er fælleskirkelig og holdes på Brandbjerg Højskole ved Jelling den 5. – 7. november. BMK holdes traditionelt hvert andet år.
Under temaet ”Byg bro til barnets tro” vil initiativgruppen fra både folke- og frikirker samle alle gode kræfter om at stimulere børnenes åndelige liv.
Og det er der brug for:
– Børnearbejdet er nået et lavpunkt, hvis man måler i antal medlemmer af de kirkelige børneorganisationer. Og i dag har kirkernes søndagsskoler og børnekirker kun kontakt med en tiendedel ”kirkefremmede” børn i forhold til tidligere, siger Marianne Riis, der selv leder Børnekirken Katsj i Københavns Kulturcenter midt i det multietniske Nørrebro.


Artiklen fortsætter efter annoncen:For alle kirker

Derfor er der et ”forældrespor” på konferencen.
Som noget nyt retter konferencen sig til sognemedhjælpere i Folkekirken:
– De er allerede i gang med børnearbejde i sognene, men har også brug for at møde kolleger på tværs af kirkeskel. Jeg er glad for, at også Indre Mission har sagt ja til at holde et seminar med konceptet Messy Church, som de har haft stor succes med. Det breder konferencen mere ud, slutter Marianne Riis.
Konferencen byder på et væld af workshops, helt fra legestue og dukketeater til småbørnsrytmik og trylleri. Foruden en masse danske indlæg vil Larry Fowler fra Chicago inspirere alle deltagerne med sin passion for, at børn, teenagere og unge får et personligt forhold til Gud.
Bag konferencen står de frikirkelige trossamfund, den folkekirkelige fornyelsesbevægelse Dansk Oase og organisationen Evangelisk Børnemission.

Læs mere på www.b-m-k.dk.