Unge tog kørekort til internetmedier

Efterskoleelever lærte både farer og muligheder ved internettet.Hvad er ”hot”, og hvad er ”not” på internettet? Det var udgangspunktet, da unge efterskoleelever tog et såkaldt mediekørekort.

Hanne Baltzer håber, konceptet breder sig til flere efterskoler.

– Engagementet var stort hos de unge efterskoleelever, da de skulle filme deres eget mediekørekort, fortæller journalist Hanne Baltzer, der stod for undervisningen.

Tænk før du taster

Pilotprojekt ”Kørekort til medier- tænk før du taster” susede af sted på Nøvlingskov Efterskole i Midtjylland, og 48 elever fra 9. årgang deltog.
Ni små film endte med at give ni forskellige bud på, hvad brugere af internet skal være opmærksomme på.
– Formålet var at gøre de unge mere bevidste om medier, kildekritik og kritisk refleksion, fortæller Hanne Baltzer.

Rød, gul og grøn zone

Hun underviste på vegne af KLF, Kirke & Medie, Midtjysk Distrikt i rød, gul og grøn zone på nettet.
Den røde zone er forbudt område, dvs. mobning i billeder og ord, overtrædelse af straffeloven, falsk identitet, samt sex og vold.
Det grå område er den gule zone, og her drejer det sig om at bruge sin kritiske og sunde fornuft. Hvad vil du have med på facebook og hvor meget tid bruger du egentlig foran computeren?
Den grønne zone er der, hvor du kan køre rigtig stærkt på internettet. Her er muligheder som skype, viden, oplysninger, sociale medier, hvor budskaber spredes hurtigt og effektivt.

Eleverne på Nøvlingskov Efterskole blev mediebevidste.
Digitale indfødte

– De unge er digitale indfødte, men skal reflektere over det, de gør. At blive en bevidst mediebruger i en tid fyldt med medier er lige så vigtigt som at lære at binde snørebånd, mener Hanne Baltzer.
Svend Løbner