Tyveri af ikon kostede både frihed og penge

Uspenskij-katedralen
Foto: Sam Segar

Først at stjæle en ikon – og derefter prøve på at gentage handlingen var ikke nogen god idé. Det har tre mænd, der sidste sommer huggede en ikon fra en ortodoks kirke i Helsinki, måttet sande, og de blev for nylig i byretten i den finske hovedstad idømt fængsel og bøder. En af mændene kan nu se frem til tre år og fire måneder bag tremmer, og han skal oveni betale menigheden 183.000 euro i erstatning. De øvrige to mænd skal sidde fængsel i et år og to måneder. Det var i juni måned, at trioen stjal en ikon og 400 smykker fra Uspenskijkatedralen, som er hovedkirke for den ortodokse menighed i Helsinki og domkirke for Helsinkis ortodokse stift inden for den finske ortodokse kirke. Det var, da mændene igen ville begå indbrud i kirken, at de blev taget på fersk gerning.