Kæmp til der er fløjtet!

Det er ikke altid let at være ung i Honduras. I de mange slumkvarterer er der et hårdt miljø med kriminalitet og ekstrem fattigdom.

En gennemsnitsfamilie i slummen lever for 7-10 kroner om dagen pr person, og ca. 60 % af alle unge tager stoffer. I bydelen Nueva Suyapa bor der 40.000 personer, og det er en af de fattigste bydele i hovedstaden i Honduras. Og det er let at havne i det kriminelle miljø, da der ikke er mange alternativer at bruge sin tid på. På Genesis, der er en kristen organisation i Nueva Suyapa, har man for to år siden startet et fodboldprojekt for at give de unge et alternativ.

Klokken er 8.00 en lørdag morgen, og betonbanen, hvor vi spiller fodbold til hverdag, er fyldt med drenge, der er klar til turnering. Solen bager denne morgen, og kl. 9 er der allerede 25 grader. Tre eftermiddage om ugen træner jeg fodbold med drenge mellem 10 og 18 år, men hver lørdag er der turnering mod andre kirker, der træner hårdt på at slå os. I dag blev det en kneben sejr til de andre, hvilket vi ikke er helt tilfredse med!

Det er imponerende at se drengene lege med en bold. Det er ikke mange, der har ordentligt fodtøj, men deres teknik fejler intet. Ofte er boldene kun fyldt 2/3 med luft, da de ikke holder for godt på luften. Alligevel kan drengene lave Ronaldinho-finten og andre lækkerier.

Det, de dog mangler lidt, er, at forstå, at når man er bagud i en kamp, så er kampen altså ikke slut. Man bliver nødt til at kæmpe, til der er fløjtet af. I træningen leger vi forskellige lege, der skal lære dem at fortsætte med at kæmpe, og at det er fint at være individualist, men at man også skal være en team-player, for at holdet kan få succes. Det er alfa og omega, at drenge har noget, de er gode til og får selvtillid af. Uden for banen er der en hård hverdag for mange af dem. Fodbolden kan gøre noget for fællesskabet, bygge den enkelte op og lære dem at blive ved med at kæmpe trods modstand. At spille fodbold med disse drenge er sjovt og giver god mening.
Af Magnus Baltzer Kristensen
Udsendt som volontør af Impact