Orla Lindskov hjem fra radioaktivt Japan

Gav hjælp til forældreløse tsunami-børn. Radioaktivitet dukker op i kølediske og på skoler.Udfordringens brevkasse-redaktør har netop været på et længere besøg i Japan, hvorfra hans hustru Machiko stammer.

Orla Lindskov kom hjem fra Japan til 61 breve fra Udfordringens læsere.

– Selv om vi boede nede ved Osaka, som ligger i den sydlige del, så dukker der også radioaktivitet op her, fortæller Orla Lindskov.
– Det er en mærkelig form for usynlig forurening. Forleden opdagede man radioaktivitet i noget oksekød i kølediskene, og en anden dag måtte man lukke en skole, fordi der var for meget radioaktivitet.
Folk forstår det ikke, for vinden blæser normalt ikke denne vej. Men man taler om, at radioaktiviteten kan være kommet fra en regnsky, som er drevet hen over noget græs, som køerne har ædt.
Det er klart, at det skaber utryghed, så det helt store salgs-hit er nu små gaiga-tællere, som japanerne går rundt med, så de kan måle, om der er radioaktiv forurening i deres fødevarer eller omgivelser, fortæller Orla Lindskov.

Hjælp til børn

Ægteparret havde nogle donationer med til forældreløse børn, hvis forældre druknede i tsunami-ulykken.
– Ud over at være forældreløse risikerer disse børn, at de ikke kan få en uddannelse, fordi det er noget, som forældrene normalt betaler, fortæller Orla Lindskov.

Tilbage til normalt liv

– Desværre ser det ikke ud til, at ulykken har skabt en kristen vækkelse, sådan som man har set i Syd-Korea, og sådan som der også var tegn på i starten.
Trods de enorme problemer efter tsunamien og eksplosionerne på de to atomkraft-værker, så vender japanerne tilbage til det ”normale” liv.
Der er også begyndt at komme turister igen, hvilket da også er positivt. Men følgerne må de slås med i mange år endnu, slutter Orla Lindskov.
Henri.