Bibelen på dansk nu som app og e-bog

Bibelselskabet lancerer nu hele Bibelen som app til iPhone og iPad, og som e-bog til PC’er og Android.Flere og flere af os går rundt med en iPhone eller en anden form for smart-phone. På den kan vi modtage mails og gå på internet. Og det ville være smart, hvis vi også havde Bibelen liggende på den.

Man kan søge på et eller flere ord, sætninger og på delvise ord.

De udenlandske bibler har længe ligget tilgængelige, men på dansk er det hidtil kun den gamle 1931-48 udgave, der har været tilgængelig.
Men den 1. søndag i advent præsenterede Bibelselskabet også den nyeste bibel som applikation (app) til iPhone og iPad, samt som e-bog til andre smartphones og pc’ere.
En app er et program, der let kan downloades – nogle gange gratis, andre gange mod en beskeden betaling.
For at bruge Bibelen i den nyeste autoriserede danske oversættelse som app skal man bruge programmet Pomegranate (granatæble), som dog kun koster 12 kr. Men hertil kommer 199,95 kr. for Bibelen.
Programmet er udviklet af de prisvindende designere fra firmaet 2Krogh i Aarhus.
Hvis man har både iPad og iPhone, får man program og bibel ind på begge via iTunes’ synkronisering.
På Pomegranate får man også King James-udgaven gratis med, og man kan så tilkøbe andre oversættelser, som Den Nye Aftale – Det Nye Testamente på nudansk (revideret udgave fra 2011), eller de apokryfe bøger eller Den gamle oversættelse fra 1931/1948.
Den sidste ligger i forvejen ude på nettet i andre applikationer, som Olive Tree, der også er et smart bibelprogram med masser af gratis oversættelser på andre sprog.

Granatæblet

Pomegranate er et sjovt lille program, hvor oversættelserne kan trækkes ind som granatæbler med flere kerner, så man kan indlæse og bruge flere bibler på samme tid.
I bunden af skærmen og til venstre er der et par granatæbler, som ”eksploderer” eller udfolder sig, når man trykker på dem. Man vælger først oversættelse, så bog, kapitel og vers (se billedet).
Man kan også placere flere oversættelser ved siden af hinanden. Det er dog lidt uoverskueligt på iPhone, men på iPad virker det rigtigt godt. Schroller man ned over den ene tekst, følger den anden med.
Man kan skifte farve og typografi, så teksten fx bliver større eller mere læselig. Det gøres let ved at trykke på menuen i det nederste granatæble.
Herfra er det også muligt at søge på enkelte ord, alle ord, hele sætninger eller delvise ord.
Eneste ulempe ved det nye Pomegranat app-program er, at der ud over de danske oversættelser foreløbig kun findes King James, samt norske og hollandske bibeloversættelser. Men det varer nok ikke længe.

Bibelen som e-bog

Bibelselskabet udgiver samtidig også hele Bibelen som e-bog i det såkaldte ePub-format.
Det kan anvendes på de fleste platforme, også Android.
Bibelen som e-bog kan altså læses på din almindelige computer, på en smartphone (både iPhone og Android), på de nye tablet (iPad og Android).
For at læse e-bogen på en pc foreslår Bibelselskabet at anvende Adobe Digital Editions.
Der findes også mange andre. (Fx www.lexcycle.com, aldiko.com og ibisreader.com).
Men ADE koster ikke noget.
Når det er installeret, kan man så lægge Bibelen ind på boghylden som e-book via det link, man køber hos Bibelselskabet.
Adobe Digital Editions kan ikke køre på iPad, fordi Apple ikke vil acceptere Flash.
For at læse e-bogen på smartphone og tablet anbefaler Bibelselskabet, at man bruger Bluefire Reader. Det kan downloades gratis i App Store og Android Market, som der er link til på smartphonen.
I begge programmer kan man søge på ord og sætninger, samt indsætte sine egne kommentarer og noter. Men når man søger på et ord i ADE, ser man ikke alle de steder, hvor der er forekomster. Man må søge fra sted til sted. Det gør til gengæld andre e-læsere, som fx iBook.
Prisen for hele Bibelen som e-bog er kun 179,95 kr.
Det er dejligt at have al teksten på sin pc, så man kan læse den og arbejde med den.
Alle Bibelselskabets e-bøger og Apps kan købes på hjemmesiden bibelselskabet.dk.

Den hverdagsdanske

Forlaget Scandinavia, som har udgivet Bibelen på hverdagsdansk, siger, at man har ventet på Bibelselskabet for at have en fælles platform.
Men da Bibelselskabet nu er gået ud med sine nye udgivelser, har Scandinavia også lagt sin oversættelse ud som e-bog.
Dvs., at den også kan læses i de forskellige gratis e-bogs-programmer. På iPhone og iPad fungerer den fint i iBooks.
Hele Bibelen på Hverdagsdansk med noter og indledninger til bøgerne ligger nu på en lang række e-boghandelsider, som fx gyldendals g.dk hvor den koster 199 kr. Hos www.mubook.dk dog kun 192 kr.
Bogen fylder kun 3.5 mb, så den kan være på alle mobiler, og man behøver altså ikke adgang til internettet for at kunne bruge den.
De nye e-bibler og apps vil sikkert være på manges juleønskelister.