Ny altertavle af Thomas Kluge i St. Magleby

Store Magleby Kirke indviede søndag den 19. februar sin nye altertavle af billedkunstner Thomas Kluge.

Som titel på billedet har Thomas Kluge valgt et citat fra evangelisten Johannes: ”Og lyset skinner i mørket, og mørket greb det ikke.”
Fotos: Thomas Kluge

Altertavlen er speciel, fordi den er malet i klassisk Rembrandt-stil. Den forestiller den sidste nadver, som Jesus havde med de 12 disciple skærtorsdag.
Kunstneren Thomas Kluge Larsen er født i 1969 og kendt som en dansk portrætmaler, der maler i en nyrealistisk og Rembrandt-agtig stil.
Blandt hans værker er bl.a. et fotorealistisk portræt af dronning Margrethe. Også forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og fhv. biskop Norman Svendsen er blevet portrætteret af den dygtige kunstner, der tilmed er selvlært – bortset fra et kortere ophold på Holbæk Kunstskole i 1991.
Menighedsrådet ved Store Magleby Kirke valgte derfor i 2008 Kluge til at lave det nye billede til den nygotiske, trefløjede altertavle-ramme.
Selve rammen er nemlig den oprindelige ramme, som er fredet af Nationalmuseet.
Kirkens 400 år gamle hollandske rødder har været en vigtig inspirationskilde i kunstnerens valg af motiv. Kirken er en barokkirke, men altertavlen er nygotisk, den er meget mørk og med guldstaferinger.

Den sidste nadver

Thomas Kluge valgte selv den sidste nadver som motiv.
Nadverbordet strækker sig gennem altertavlens tre fløje.
Maleriet indeholder symboler fra lidelseshistoriens begivenheder: Et lam, nogle fisk, æg, brød, vin, frugt m.fl.
Man ser intet bord under effekterne, som bare svæver i mørket, for at skabe perspektiv og rum. Der er heller ingen mennesker i maleriet – for gæsterne ved bordet er dem, der deltager i altergangen. Altså menigheden.