Sæt dem fri

Det er let at tilgive, hvis andre indrømmer deres fejl. Så er det en ren fornøjelse at tilgive. Det er, som at give en gave.
Langt sværere er det at tilgive en, som ikke indrømmer noget som helst, men tværtimod fortsætter med at skade dig.
I Afrika er de nye kristne ofte præget af den gamle moral. Selv meget troende og hengivne kristne kan finde på at snyde, lyve, bagtale eller skade hinanden – som man plejede, før man blev kristen.
Jeg har selv privat forsøgt at hjælpe nogle afrikanske kristne venner ved at investere i deres projekter. Men i stedet for at betale pengene tilbage, har de i flere år undgået at møde mig. To af mine ”skyldnere” flygter hver gang til nabolandet.
Sådan har mine private forsøg på at hjælpe/investere faktisk betydet, at nogle missionsprojekter er gået i stå!
Men Gud viste mig på den måde, hvor vigtigt det er at tilgive. Ikke blot dem, der angrer, men dem, der ikke gør. For de, der er tynget af skyld, er ikke selv i stand til at komme ud af skylden. De vil hellere give alle andre – og omstændighederne skylden.
Men sådan er det faktisk også med os. Vi har måske ikke snydt, men vi har måske bagtalt, misundt eller gjort os bitre over for nogen. Og når man føler sig skyldig, søger man med lys og lygte efter andres fejl. Det hjælper ikke på skyldfølelsen, men sådan er vores natur.
Pludselig forstod jeg, at nøglen var eftergivelse af det skyldige beløb. Simpelthen. En streg over skylden. Og så begyndte knuderne at løse sig op.
Vi er hver for sig i gæld – bundløs gæld – vi har snydt og bedraget Gud og andre. Hvad skulle vi gøre, hvis han ikke ville slå en streg over vores skyld?
Og nu kan vi også sætte andre fri. Gør det først i bøn – som en beslutning, selv om dine følelser (”kødet”) stritter imod. For følelserne ændrer sig efterhånden, som du lader Helligånden sejre. Og du vil i stedet opleve, hvor befriende det er at tilgive andre deres skyld. Også konkret og praktisk. Og når den anden bliver fri – så mærker du også suset af frihed.
Men gør det diskret og hensynsfuldt, for det er sværere at modtage end at give.
Bed Helligånden vise dig, hvem du skal sætte fri i dag.

Af redaktør Henri Nissen