Kordegne er kirkens ansigt udadtil…

340 kordegne var samlet på Nyborg Strand.
Kordegne står for meget mere end civilregistrering af danske borgere. De er også præstens højre hånd og kirkens ansigt udadtil.
– Vi er ofte den første fra folkekirken, borgeren møder. Derfor er det vigtigt at være imødekommende – også når muslimer henvender sig for at få deres barn registreret, fordi samfundet nu har henlagt den opgave til os.
Det siger Henrik Kristoffersen, næstformand i Danmarks Kordegneforening, der netop har samlet 340 kordegne til årsmøde på Nyborg Strand den 7.-9. maj.

Arbejdsglæde smitter

Her fik de bl.a. et foredrag om arbejdsglæde. For det er vigtigt med et godt arbejdsmiljø i kirken, da det smitter af på alle relationer udadtil.
På årsmødet holdt Kirkeministeriet et ajourføringskursus i regnskab og administration, som er kordegnenes kerneopgave – sammen med sekretærfunktion for menighedsrådet, indkøb af kontormaterialer og medvirken i kirkelige handlinger.
Sidstnævnte får lyset frem i Henrik Kristoffersens øjne. Han er kordegn i Brønderslev kirke, hvor han bl.a. beder indgangsbøn og udgangsbøn ved højmessen søndag formiddag og assisterer præsten ved de kirkelige handlinger.

Fem voksne blev døbt

– Den bedste oplevelse, jeg har haft som kordegn, er at assistere ved dåb af fem søskende mellem 50 og 65 år – tre mænd og to kvinder. Det er fantastisk, når folk tager stilling til den kristne tro.
Ved dåbshandlinger sørger kordegnen for at familien får dåbslys og dåbsservietter med hjem. Dåbsservietten bruges til at tørre barnets pande med efter dåben. I Brønderslev kirke er servietterne syet et sted i Afrika og har en lille due i hjørnet som symbol på Helligånden.
I mange sogne står kordegnene også for at redigere kirkeblad, opdatere hjemmeside og sende pressemeddelelser ud. Derfor havde årsmødet også en hel dag om PR.