Israel frygter al-Qaida angreb fra syrisk område

Der er voksede bekymring i israelske militære kredse for, at celler tilknyttet al-Qaida vil udføre terroristangreb mod Israel fra syrisk område.

I de sidste uger har et stort antal al-Qaida aktivister – ifølge israelsk presse – deltaget i kampen mod den syriske hær, og nogle af dem samarbejder fuldt ud med opstandens “Frie syriske Arme”.
Det menes imidlertid, at islamiske aktivister vil sætte Syriens fremtid på spil efter den syriske præsident Bashar Assads fald.
De føromtalte militære kredse mener, at disse aktivister vil forsøge sig med en aktion mod Israel i nær fremtid for at anspore Assad til en konfrontation med Israel. Der er imidlertid en endnu større bekymring for, at globale jihad-aktivister vil drage fordel af sikkerhedsvakuum’et efter Assad og gøre Syrien til en global jihad bastion og øge angrebene mod Israel.
Websider, der identificerer sig med organisationer som al-Qaida, har fornylig offentliggjort navnene på aktivister fra Yemen, Irak, Saudi-Arabien og Jordan, der er dræbt under kampene i Syrien.
Den israelske morgenavis “Ha’aretz” skriver idag, at hovedgruppen, der er identificeret med al-Qaida, går under navnet “Jabhat al-Nusra li-Ahl al Sham” (oversat: “Fronten for beskyttelse af det syriske folk”). Denne gruppe har offentliggjort et antal videoer på YouTube websiden, og påtaget sig ansvaret for militæraktioner imod det syriske regimes styrker. Dette er et andet aktivitets-mønster end oprørernes i Den frie syriske Arme.
Truslen mod Israel i nord kommer samtidig med, at Sinai-halvøen i syd er blevet et tilflugtssted for al-Qaida mænd fra hele Mellemøsten. Medlemmer af den lokale befolkning støtter dem, og Hamas i Gaza-striben og Hizbollah i Libanon samarbejder med dem.
Den øverstkommanderende over oprørernes militærråd i Aleppo, Abdul-Jabbar Mohammed Akidi, siger, at Assads styre støttes af Iran, og at 3000 iranske kombattanter er kommet ind i Syrien i de sidste dage. Oprørerne har i nogen tid påstået, at iranske- og Hizbollah-styrker forlænger styrets overlevelse – skønt Teheran stærkt har dementeret disse forlydender.
I løbet af weekenden er over 250 personer blevet dræbt under kampene i Syrien, en stor del af dem i Damascus, Deir Ezzor og Aleppo.

Assads tilflugtssted
En tidligere syrisk soldat, Khal al-Hamoud, der er hoppet fra Assads styrker og har sluttet sig til oprørerne, siger, at den betrængte syriske præsident nu befinder sig i et underjordisk tilflugtssted i et bjergområde bag hans Damascus palads. Bygningen tilhører præsidentens broder, Maher Assad.
Hele Bashar Assads familie menes at befinde sig på dette sted. Oprørerne siger, at de ved den nøjagtige beliggenhed af stedet, såvel som af andre strategiske punkter, omfattende depoter af kemiske våben.

Russisk flådebase
Israel følger nært russiske flådebevægelser i det østlige Middelhav. Tre russiske krigsskibe med 360 marinesoldater ombord menes at være på vej til den russiske flådebase i Tartus i Syrien for at sikre russiske aktiver i Syrien, den eneste sådanne russiske base uden for den tidligere Sovjetunion. Et tab af Tartus ville være et strategisk slag mod Rusland, med påfølgende negative følger.
For Israel er Moskva en slags vejrhane for at forstå, hvad der sker i Syrien. En lignende situation opstod kort før Yom Kippur krigen i 1973, da Rusland trak dets dilomater og militærrådgivere ud fra Egypten inden krigen.