Center giver mændene en ny start efter julekrise

Mandecentret oplever øget tilstrømning af kriseramte mænd efter juleferien. Latente konflikter blusser op, og mændene opdager krisetegnene for sent.
En ny start efter skilsmissen! Sloganet står på plakater, brochurer og hjemmeside. Mandecentrets syv centre rundt omkring i Danmark er sidste udvej for mænd, der alt for sent har opdaget, at deres parforhold lider, og deres partner er ved at forlade dem.
Blot i København får Mandecentret 300 henvendelser om året. I Viborg er tallet oppe på 200. Og i Aalborg, Silkeborg, Herning, Esbjerg og Nykøbing Falster tegner sig samme billede.
Mange mænd er i krise – og tilstrømningen øger efter jul.
– Vi er ikke Falck, der rykker ud og redder de sårede, men dem, der opererer på sygehuset bagefter, siger Morten Kjær Egebjerg tørt.
Han er ny leder for Mandecentret og arbejder for, at flere mænd skal vide, at de kan få hjælp netop her. I København og Aarhus har mænd også mulighed for at bo.

Konflikter i familien

Men hvorfor er der krise i familien lige efter jul?
– Der sker mange ting i juleferien. Man er meget sammen i familien, og er der latente konflikter, bryder de ud. Man kan sige, at præster har travlt i julen, og vi har travlt bagefter, siger Morten.
Han forklarer, at 20 procent af de 80 procent hjemløse, som er mænd, angiver et alvorligt par-brud som direkte årsag til den deroute, der gør, at de sidder, som de gør. Der er 10.000 hjemløse i løbet af et år i Danmark.
Over 40 procent af ægteskaberne ender i skilsmisse. Og det er især mændene, der kommer i klemme, forklarer Morten.
– 60 procent af par-bruddene sker ved, at kvinden tager initiativet. Kendetegnet er da, at hun allerede har truffet en beslutning. Hun har forsøgt at kommunikere ud fra, hvad hun evner. Når manden endelig hører det, kommer det fuldstændig bag på ham, og han tænker i løsninger. Og de løsninger bliver afvist på forhånd. Muligvis har kvinden allerede søgt nye veje, ny partner eller ny livsvision. Derfor oplever manden, at alle døre er låste, eller også fører de til et makværk af en fremtid, han ikke ønsker at gå ind i.
Manden befinder sig da i ”en tørretumbler” af forvirring, forklarer Morten. Derfor er det Mandecentrets opgave at få ham til at falde til ro og få overblik over sin situation. Og hjælpe ham til at komme videre og få nye relationer.
– Mange mænd har ikke været gode til at vedligeholde deres personlige netværk, og da er det ikke særlig skægt at genoptage en relation ved at fortælle, at man er dumpet af sin partner.

Skilsmisser kan undgås

Men kan man ikke forebygge skilsmisser?
– Selvfølgelig. Over halvdelen af skilsmisserne kunne være undgået, ved at begge parter lærte at kommunikere bedre. Det kræver, at man etablerer et ”træningsrum” for kommunikation. Et af de mest effektive er PREP-kurset, der udbydes af Center for Familieudvikling. Det kan også anvendes til at genvinde sit forhold efter krise. Vi tilbyder også selv parsamtaler, når det er gået galt.
– Når kommunikationen går i stå og ikke kommer videre, så hører begge parter noget andet end det, afsenderen tror, han eller hun siger. Og det gør, at man gradvist tænker på partneren som en slags modstander eller opponent i ens liv i stedet for en støtte og medspiller, slutter Morten Kjær Egebjerg.