Kirkejournalist i krig

Videojournalist Christian French er netop vendt hjem fra Afghanistan, hvor han bl.a. skulle dokumentere feltpræsters arbejde.
Videojournalist Christian French blev for to år siden kastet ind i mediekrigen på folkekirkens side. Siden er det blevet til mange kampe med kameraet i hånden. Senest i en rigtig krigszone hos de danske styrker i Afghanistan.
28-årige Christian French er ansat til at lave tv for Aalborg Stift. Han blev for nylig sendt ni dage til Afghanistan for at dokumentere feltpræsternes arbejde i Camp Bastion og Camp Price.
– Det var noget af et eventyr og vildt fedt fagligt. Og fem procent drengerøv, siger French og fortsætter:
– Det var spøjst at være på arbejde i skudsikker vest.
Men det var en nødvendighed, når han fulgtes med soldaterne uden for lejren. En dansk soldat blev såret under besøget, og kort efter stod French med kameraet ude ved fronten. Taleban var blot nogle få hundrede meter væk.

Normalitet i krigszonen

Men hvad laver kirken i en militærlejr?
– Feltpræsterne er vigtige personer i den danske lejr, fordi de har status som civilister. De er et stykke normalitet i en virkelighed præget af krig. De får tankerne væk fra den næste militære mission, siger Christian French til Aalborg Stift.
Feltpræst Henrik Busk Rasmussen bærer altid en skarpladt pistol på sig. Og kontrasten mellem kirkens budskab og krigen, er da også et af de spørgsmål Christian French fokuserer på i sine indslag fra Afghanistan.
Henrik Busk Rasmussen velsigner soldaterne som et led i gudstjenesten. Men også inden de forlader lejren med ordene “stol på Gud og hold krudtet tørt”.
For Henrik Busk Rasmussen handler velsignelsen om, at Gud sender menneskerne ud til et liv i frihed, men også under ansvar.
/sl