Ny pave kalder sig Frans 1

”Habemus papam!” Verdens 1,2 milliarder katolikker har fået et nyt overhovede i den 76-årige argentiner Jorge Mario Bergoglio. Valget skete overraskende hurtigt.Onsdag den 13. marts om aftenen steg hvid røg op af skorstenen på taget af Det Sixtinske Kapel som tegn på, at den nye pave var valgt.

Den argentiske kardinal Jorge Mario Bergoglio, ærkebiskop i Buenos Aires, er valgt som pave.

Dermed havde kardinalerne udpeget efterfølgeren til Benedikt XVI – og verdens 1,2 mia. katolikker har fået nyt overhoved.

første pave Frans

Den argentinske kardinal Jorge Bergoglio S.J. (født 1936) er valgt som pave Frans 1. Han har været ”de fattiges kardinal” som ærkebiskop i Buenos Aires.
Det er første gang i Den katolske Kirkes historie, at en sydamerikaner bliver pave. Det er også første gang, at en pave tager navnet ’Frans’, og at en jesuit bestrider paveembedet.

Halv italiener

Mange glæder sig over, at den romersk-katolske kirke nu for første gang får et ikke-europæisk overhovede.
Samtidig er den nye pave dog halvt italiener, og han er vokset op med det italieneske sprog.

Oprydningsarbejde

Den nye pave betegnes som teologisk konservativ, så der forventes ingen ændringer i den romersk katolske kirkes holdning til homofile ægteskaber, abort eller kvindelige præster.
Men der venter paven et oprydningsarbejde i forhold til de forskellige sex-misbrugssager og lækage-sagen, der anklager Vatikanets bank for hvidvaskning af penge.
Flere iagttagere mener, at navnet Frans peger på, at den nye pave vil tage et opgør med korruption i kirken, ligesom den navnkundige Frans af Assissi gjorde det i sin tid.