Brande Baptistmenighed fylder 150

Den 14. april fejrer baptistmenigheden i Brande 150 år – men den har ikke altid ligget i Brande.Fra Farre over Ejstrupholm til Brande – sådan lyder den rejse som den jubilæumsfejrende baptistmenighed har været på.

Kirkebygningen i Brande, som er blevet til i to omgange – i 1910 og 1974.
Indretningen af kirkebygningen har ændret sig gennem årene, så den afspejler de behov menigheden har.
– Sidste år smed vi orglet ud, som så blev erstattet af nyt lydanlæg, så lovsangbandet har fået optimale rammer, fortæller menighedsformand Erling Grarup.

Brande Baptistmenighed kan nemlig i år fejre, at det er 150 år siden, den blev stiftet den 12. april 1863 under navnet Farre Baptistmenighed.
Senere kom den til at hedde Nørre Snede Baptistmenighed, da de fleste medlemmer boede på denne egn. I mange år var samlingspunktet et lille hus i Kejlstrup ved Ejstrupholm, som menigheden fik foræret.
Men i 1908 skulle alle medlemmer stemme om, hvor der skulle bygges kirke, enten Ejstrupholm eller både i Brande og Gludsted, og det blev det sidste.
I 1910 Byggede man en kirke i Brande på en grund uden for byen, men det blev først i 1951, der blev bygget en kirke i Gludsted. I 1945 blev navnet endelig ændret fra Nørre Snede til Brande Baptistmenighed.
I 1974 udbyggede medlemmerne selv kirken yderligere.

Mission og vækst følges

Erling Grarup er menighedsformand i Brande Baptistmenighed.

Medlemsmæssigt, har menigheden aldrig været en af de store med sine mellem 60 og 130 medlemmer.
– Det er spændende at studere kurven for antallet af medlemmer gennem de 150 år, synes menighedsformand Erling Grarup.
De første 50 år er der jævn fremgang, selv om ca. 100 af menighedens medlemmer immigrerede til Amerika. Man har brændt for at udbringe evangeliet, således kan man se i protokollen fra 1888, at alle medlemmer bandt sig for at brugen 1 uge om året til mission.
Det samme kan man se, efter at kirken blev bygget i 1910 og efter udvidelsen i 1974.
– Min konklusion er, at engagerer medlemmerne sig i mission, ser vi vækst, og modsat hvis man ikke gør, siger Erling Grarup.
– Vi glæder os til at fejre denne milepæl og ser positivt på fremtiden, da flere af de unge har bosat sig i nærheden af Brande. Resten af dette år vil vi bruge på at søge Gud for, hvad han fortsat vil bruge os til som menighed på dette sted, slutter han.
Eva