Kristne skal lære at læse

For kristne i Vietnam er det hverdagskost at blive afhørt på politistationen. Derefter ”underskriver” de en rapport, som de ikke kan læse. De har brug for læsekurser for at vide, hvad de anklages for - og for at kunne læse Bibelen. Foto: Åbne Døre.
For kristne i Vietnam er det hverdagskost at blive afhørt på politistationen. Derefter ”underskriver” de en rapport, som de ikke kan læse. De har brug for læsekurser for at vide, hvad de anklages for – og for at kunne læse Bibelen. Foto: Åbne Døre.

Præster i Vietnam lærer provins-befolkningen at læse og skrive. Det spreder evangeliet, men det hjælper også de kristne, som forfølges af myndighederne, skriver Åbne Døre.

Kristne analfabeter i Vietnam bliver ofte dømt for noget, de ikke har gjort, skriver Åbne Døre.

Mange af Vietnams kristne tilhører en af de 55 etniske grupper, der har sit eget sprog og sin egen unikkke kultur.
Disse sproggrupper findes hovedsageligt i det nordlige og centrale højland. Det er de kristne i disse områder, som oplever størst forfølgelse af de kommunistiske magthavere.

Ulæste ’tilståelser’

For de etniske troende er det hverdagskost at blive kaldt til forhør på politistationen.
Da mange af dem hverken kan læse eller skrive, nedfælder politibetjentene ofte deres udtalelser og beder dem underskrive et referat, når forhøret er ovre efter tre-fire timer.
Denne procedure er helt almindelig – og en, som enhver vietnamesisk borger forventes at indvillige i. Men hvad står der i dokumentet?
– Vi ender med at tilbringe uger eller måneder i fængsel, fordi det, som politimanden skrev ned, ikke er det, vi sagde, fortæller Hien, en kristen fra en af stammerne i Vietnams centrale højland.
Fordi stammefolkene ikke kan læse kinh, som er Vietnams nationale sprog, ved de ikke, hvilke overtrædelser de eventuelt skriver under på efter et forhør.
– Andre gange underskriver vi uden at vide, at det er et papir, hvor vi frasiger os vores tro. Når vi så fortsætter med at komme i kirken, bliver vi arresteret, forklarer Hien.
Bed for de troende i den ”røde provins” som fx Loan, at de må holde fast ved troen på Jesus på trods af de mange trængsler, opfordrer Åbne Døre.

Læse-skrive programmer

Hele 80 procent af Vietnams stammekristne er analfabeter. Derfor er Åbne Døre involveret i et læse- og skriveprogram, som hjælper de troende i forhold til myndighederne.
Samtidig bliver stammefolket i stand til at læse Bibelen, så de bliver kristne eller styrkes i troen.
Læs mere om situationen i Vietnam i Åbne Døres septembernummer.

Fakta om Vietnam

Leder: Truong Tán Sang
Befolkning: 86 millioner, heraf er 9,7 mio. kristne,
16 procent er buddhister,
45 % stammetro.
Styreform: Socialistisk etpartistat. Kristendommen ses som ’udenlandsk indflydelse’ og kristne som ’udenlandske agenter’.
Staten overvåger kirkens aktiviteter, og mange kristne forfølges og fængsles. Især kristne i landområderne er under pres.