– Værn om jeres kristne arv

Naser Khader er medlem af det Konservative Folkeparti og senior Fellow ved Hudson Institute i Washington DC.
Naser Khader er medlem af det Konservative Folkeparti og senior Fellow ved Hudson Institute i Washington DC.

I bogen ”Bekendelser fra en kulturkristen muslim” opfordrer tidligere folketingspolitiker Naser Khader danskerne til at værdsætte den kristne arv.

– Det er en ny indsigt for mig, at så meget af den danske kultur kan spores tilbage til kristendommen, fortæller tidligere folketingspolitiker Naser Khader.

Han er netop nu aktuel med bogen ”Bekendelser fra en kulturkristen muslim”. Bogen er et forsøg på at være en reformations-stemme i islam, samtidig med at den er en opmuntring til danskere til at være stolte af deres kristne værdier.

Husk påsken

– Jeg synes, det er et problem, at en stor del af Danmarks befolkning tror, at julen er den vigtigste kristne højtid, når påsken er meget mere betydningsfuld, fortæller han og understreger:
– Men jeg synes bestemt ikke, at danske kristne skal blive fanatiske eller overdrive den offentlige gudsdyrkelse, som jøder og muslimer gør. Jeg synes bare, at de skal sætte sig lidt mere ind i den tro, som ligger til grund for mange af værdierne i samfundet, forklarer han.

Gud kommer tæt på

I sin bog giver Naser Khader udtryk for, at han er glad for den historisk-kritiske version af kristendommen, som størstedelen af de danske kulturkristne bekender sig til.
– Budskaberne i Bibelen holder jo alligevel. Budskabet om, at Gud kommer tæt på mennesket. Det er et enormt sympatisk budskab.
”Bekendelser fra en kulturkristen muslim” er fyldt med kristendom. Blandt andet beskriver Naser Khader Jesus’ død og opstandelse som en virkelig hændelse.
– Bogen har været undervejs i tre år. Men allerede da min far døde i 1998, begyndte jeg at tænke over livets store spørgsmål, som de er beskrevet i bogen. På det tidspunkt så jeg mig mest som et demokratisk menneske, men demokrati kommer til kort, når det handler om sorg og savn, forklarer Naser Khader.
Han afviser i bogen, at den omhyggelige islamkritik og ønsket om at lære fra kristendommen betyder, at han er ved at konvertere.

Islam er menneskelig

– Jeg synes, at kristendommens idealer er nærmest uopnåelige med at vende den anden kind til og næstekærligheden. Der passer islam, som jeg gerne vil have den, bedre til den menneskelige natur, forklarer han.
Naser Khaders islam er meget anderledes end den måde, som islam udøves på i dag.
– Jeg ønsker en anden gudsforståelse i islam end i dag. I islam fokuserer man på Gud som dommer, og han er en slags bogholdergud. Men ifølge Koranen har Allah 99 egenskaber, så hvorfor ser vi ikke på hans nåde og barmhjertighed i stedet? spørger Naser Khader, som håber, at den historisk-kritiske tilgang også vil nå til Koranen.
Eva