Hjælp til Filippinerne

Mange nødhjælpsorganisationer har reageret hurtigt for at hjælpe de mange ofre for tyfonen på Filippinerne. Foto: Samaritan’s Purse.
Mange nødhjælpsorganisationer har reageret hurtigt for at hjælpe de mange ofre for tyfonen på Filippinerne. Foto: Samaritan’s Purse.

Mange kristne nødhjælpsorganisationer har startet indsamlinger og sender hjælp til de mange nødlidende efter tyfonen Haiyan.

Mange nødhjælpsorganisationer – både danske og internationale – sender nu hjælp til ofrene for for supertyfonen Haiyan, som har kostet flere tusinde filippinere livet.

Mens de første meldinger lød på, at over 10.000 mennesker havde mistet livet på Filippinerne, ligger det skønnede tabstal nu væsentligt lavere. Men mange overlevende er i en desperat situation uden mad, vand, medicin og husly.
Nogle nødhjælpsorganisationer anslår, at hele 25 millioner er påvirket af tyfonen.

Danskerne vil hjælpe

– Vi oplever stor interesse og velvilje på det her, udtaler Kim Skytte, der er fundraiser for Folkekirkens Nødhjælp. Han tilføjer, at mange henvender sig for at høre, hvordan de kan støtte hjælpearbejdet, og mange bidrager med fx. 500 eller 1000 kr.
Giverviljen i den danske befolkning er ofte stor, når det gælder naturkatastrofer som tsunamien i 2004 eller jordskælvet på Haiti i 2010. Til gengæld er det sværere at mobilisere giverviljen til ofrene for borgerkrigen i Syrien.

Behov for hjælp til alt

s9_Sjursen, Jann - 2010_1– Der er akut brug for hjælp til mennesker, der har mistet alt – ikke mindst familie og venner. Det er svært at danne sig et overblik over de fulde konsekvenser.
Men vi ved, at tusinder er døde, og millioner er berørt af tyfonen på Filippinerne, og at der er brug for hjælp udefra, siger Jan Sjursen, som er generalsekretær for Caritas.
Den katolske hjælpeorganisation har med støtte fra Udenrigsministeriet sendt en halv million kroner til akut hjælp til ofrene for tyfonen på Filippinerne.
Nu har Caritas yderligere startet en indsamling blandt private i Danmark.

Nødhjælp og Guds Ord

– Vi har set hvor store ødelæggelser den slags storme kan medføre for mennesker. Vi vil gøre alt for at afhjælpe deres behov.
Men vi vil ikke bare være der for at hjælpe de overlevende med fysisk hjælp, vi vil også dele Guds kærlighed med dem og bringe håb til deres lokalområder, siger Franklin Graham fra den kristne internationale nødhjælpsorganisation Samaritan’s Purse.
Sammen med andre hjælpeorganisationer var Samaritan’s Purse hurtigt til stede med hjælp efter tyfonen Haiyan.
Hjælpearbejdet er dog vanskeliggjort af jordskred, væltede træer og strømsvigt. Det er også svært at komme frem, fordi Filippinerne består af 7100 øer, hvoraf de 860 er beboede. Flere steder meldes der om plyndringer og vold blandt de desperate flygtninge, der vil sikre sig del i nødhjælpen.