Kunst der skaber forandring

Månedens kulturinterview med Jacob Vium Olesen Forlagsdirektør på  Scandinavia
Månedens kulturinterview med Jacob Vium Olesen
Forlagsdirektør på
Scandinavia

Hvilke kunstarter bruger du tid på – og hvorfor?

Jeg bruger mest tid på musik og fotografi. Jeg elsker musik og hører mange forskellige genrer. Klassisk om morgenen, rock på cyklen og techno, når der skal arbejdes med noget monotont eller ryddes op. Nogle navne:
U2 – når jeg gerne vil lytte til musik. God musik og tankefulde tekster. Af og til har jeg endda googlet deres tekster for bedre at forstå meningen af dem.
TV2 – kan også godt lide den let forståelige stil og tekster, som man kan reflektere lidt over … selvom Steffen Brandt ofte taler mere, end han synger.
Jack Johnson – ultimativ road-trip musik.
Mark Knofler – godt til stort set alt. Baggrundsmusik til arbejde eller samvær med andre.
Dire Straits – når der skal ryddes op i køkkenet, og en tung opgave skal gøres sjov.
Musicure – når jeg holder andagt om morgenen.
Fotografi har jeg altid været dårlig til, så jeg er begyndt at læse lidt om det efter at have anskaffet et digitalt spejlreflekskamera. Det er sjovt og nemt at tage billeder, og engang imellem er man så heldig, at man får lyst til at fremkalde det :). Jeg kan også overføre meget af det, jeg lærer i fotografiens verden, til mit arbejde med at illustrere børnebøger. Komposition, lys og dybde for bare at nævne nogle elementer.
Jeg bliver hurtigt mæt, når jeg er på museer eller andre kulturhuse – dog har jeg fældet et par tårer, da jeg så Jakob Holdts fotoudstilling ”Tro, Håb og Kærlighed – Jacob Holdts Amerika” på Louisiana Museum. Han kunne virkelig fange nogle følelsesladede og til tider triste menneskeskildringer i sine billeder fra sine år som blaffer i USA.
Så noget, jeg synes er interessant ved kunst, er, når den kan vise mennesker i forvandling eller mennesker, som er blevet forvandlet – og som så tilskynder os som tilskuere til at ændre os. Så bliver det meningsfyldt. Men også når man kan kombinere kunst med noget praktisk, fx møbeldesign og anden slags design, så bliver det interessant for mig.

Hvilke kunstprodukter har betydet (eller betyder) mest for dig? Eller: Hvilke kunstprodukter ville du nødigst undvære?
Jeg vil tro, musik betyder mest for mig, og det vil jeg meget nødigt undvære. Det er noget af det, jeg savner mest, når jeg fx er ude at rejse og ikke kan komme til at høre musik i længere tid ad gangen.

Inspirerende bøger ...
Inspirerende bøger …

Hvilke kristne bøger har betydet mest for dig?
Det er Kristendom af C.S. Lewis fik mig i gang med at læse bøger og vækkede mit logiske sind til at dykke dybere ned i tro og filosofi for at finde ind til, hvad der er meningen med det hele.
Andre bøger som Jabes’ Bøn og Bonhoeffer har også givet mig et nyt syn på livet og ændret mine handlinger.
NJV