Bør dette par gifte sig?

Martin Josefsson (23) og Beatrice Bærem (26) blev vurderet af samlivseksperter i NRK-programmet ’Bør de gifte seg?’. Parret fik et gult og to røde kort. Fire måneder senere slog de op med hinanden. Foto: NRK.
Martin Josefsson (23) og Beatrice Bærem (26) blev vurderet af samlivseksperter i NRK-programmet ’Bør de gifte seg?’. Parret fik et gult og to røde kort. Fire måneder senere slog de op med hinanden. Foto: NRK.

Den norske kristne organisation Familie og Medier roser serien ’Bør de gifte seg’, som nu tester kæresters parforhold på NRK. Andre eksperter advarer dog imod programmet.

I serien Bør dette par gifte seg bliver fem kærestepar i forskellige livsfaser testet af NRKs eksperter, hvorpå de får at vide, om det er en god ide, at de gifter sig, skriver Familie & Medier.

Næsten halvdelen af alle norske ægteskaber ender med skilsmisse. Derfor har tv-kanalen NRK ladet forskellige par teste deres forhold, før de gifter sig.

Rødt eller grønt kort

Kæresteforholdene analyseres ved hjælp af personlighedstester og praktiske opgaver. Undervejs får parrene råd og vejledning fra to af Norges førende psykologer.
De to giver til sidst parret grønne, gule eller røde kort efter at have vurderet deres chancer for at få et ægteskab til at lykkes.
– Her er noget at lære for alle, og jeg tror, de fleste kan genkende sig selv i flere af de situationer, som der fokuseres på i programmet. Programlederne og terapeuterne i programmet, Frøydis Lilledalen og Andreas Løes Narum, er dygtige til at bruge eksempler fra de aktuelle par til at vise forskellige udfordringer i et parforhold, analysere samspillet og kommunikationen og give redskaber til at håndtere dem. Identifisering er en god kilde til læring, siger Linda Askeland fra Familie & Medier til KPK.

Slog op efter fire mdr.

Et af kæresteparrene, Martin Josefsson og Beatrice Bærem, havde netop købt hus sammen efter at have været kærester i fire år. Undervejs i forløbet fik de to røde og et gult kort fra eksperterne. Fire måneder senere gik de fra hinanden.
Både Martin og Beatrice er dog positive overfor programmet og eksperternes indsats. De afviser, at programmet var skyld i bruddet.
Andre psykologer er dog kritiske overfor NRK-programmet og kalder det både overfladisk og useriøst reality-tv.