Ny radio i muslimsk storby

Radioens leder, Robert Bombo, kravlede selv op i antennemasten for at montere den antenne, som Henri Nissen (tv) havde med fra Udfordringen.
Radioens leder, Robert Bombo, kravlede selv op i antennemasten for at montere den antenne, som Henri Nissen (tv) havde med fra Udfordringen.

Frivillige kristne i storbyen Maroua i det nordlige Cameroun har oprettet en ny radio med hjælp fra Udfordringen.

Sawtu Ngendam hedder radioen. Det betyder Livets Stemme. Og radioen er begyndt at sende hver formiddag og sidst på eftermiddagen.
Radioen har lejet sig ind i et hus i bydelen Meskine, hvor der også ligger et kristent hospital, som er oprettet af en kristen læge fra USA.
Men ellers er området og storbyen Maroua meget præget af muslimsk kultur og religion.

Mange forhindringer

– Jeg har prøvet at få en radio i gang i den her dejlige by lige siden 2005, fortæller Udfordringens redaktør Henri Nissen.
– Dengang var jeg deltids ansat af Sudanmissionen, og jeg prøvede først at få noget i gang sammen med den lutherske brødrekirke. Der var imidlertid hverken penge hjemmefra eller folk dernede til det. Derefter forsøgte vi at få de store kristne kirker i byen til at samarbejde, men det slog også fejl. Tilbage var der en lille gruppe kristne, som var meget entusiastiske.
Jeg hjalp dem med brugt udstyr fra Danmark, men de kunne ikke få lov at bruge de radiostudier, som allerede fandtes hos baptisterne og adventisterne.
Så lavede de selv et studie, men det lå desværre et sted, hvorfra radiobølgerne ikke kunne nå en tredjedel af byen på grund af nogle store bjerge, der rækker ind i byen.
Så lavede de et studie i lederens eget hus, men det lå i et sumpet område, så de måtte fylde mere end et ton cement i jorden for at kunne sætte sendemasten op.
Sendetilladelse blev ved med at trække ud, og imens løb vi ind i et problem med lederen, der ikke kunne holde styr på pengene. Han mistede også interessen, hver gang jeg var rejst hjem. På et tidspunkt fik han et godt job i nabolandet, og siden var det svært at få kontakt med ham. Da sendetilladelsen omsider kom, lod han den bare ligge i to år…
Sådan forhindrede tekniske, kirkepolitiske, økonomiske og personlige svagheder, at byen fik en kristen radio.
Imens vandt ekstreme muslimer stadig mere fodfæste i storbyen.

Nyt projekt

En kristen skrædder, Robert Bombo, tilbød at starte forfra i Maroua. Han havde stået for opbygningen af en anden radio, som Udfordringen har støttet. Nemlig i kongeriget Rey Bouba i Cameroun.
– Først sagde jeg klart nej, for jeg blev ved med at håbe på vores håbløse projekt.
Men Robert og hans ven Justin, som er min faste radio-mand i Cameroun, sagde: – Du skal ikke sige ja eller nej. Bed til Gud og lad ham lede dig!
Jeg bad så til Gud: – Du ved, at jeg ikke synes, det her er en god ide. Men skal vi sige, at hvis jeg får 50.000 kr. i alt til radioarbejdet, så går vi i gang i Maroua med det nye projekt. Jeg satte med vilje beløbet lidt højt.
Der gik ikke en måned, så blev et lignende beløb til rådighed, som jeg ikke havde regnet med. Jeg huskede mit løfte og skrev til Justin: Gå i gang!

Fart på
Robert Bombo mødte også Udfordringens bestyrelsesmedlem Karsten Bach, som var med ude for at tilse projekterne.
Robert Bombo mødte også Udfordringens bestyrelsesmedlem Karsten Bach, som var med ude for at tilse projekterne.

I løbet af få måneder havde de både sendetilladelse, et sted at indrette studie og var begyndt at konstruere en sendemast.
– Vi skaffede så en sender, og da Dan Ahlmann og jeg var dernede i januar, havde vi en antenne og 50 meter dyrt sendekabel med, som ikke kan skaffes dernede. Radiodirektøren, Robert Bombo, kravlede selv op i masten i timevis for at montere antenne og kabel.
Men der er altid mange forviklinger. Nogle kirkefolk og en fransk radio-missionær overtog pludselig ”vores” gamle projekt.
Først blev jeg lidt stødt. Men så skrev jeg til dem, at de bare skulle klø på. For hvis de kan få det op at køre, er det kun godt. Jo mere kristen radio, des bedre, slutter Henri Nissen.
Han efterlyser læsere og menigheder, der vil støtte konkrete projekter for at nå Afrikas muslimer gennem radio.