X-gravene i katakomberne

Professor i oldtidshistorie, Michael Scott fra universitetet i Warwick i England, giver i et tv-program et overblik over den forskning, som prøver at finde ud af, hvem de 2.00AC0 døde i Roms katakombers ’X-Grave’ var.
Professor i oldtidshistorie, Michael Scott fra universitetet i Warwick i England, giver i et tv-program et overblik over den forskning, som prøver at finde ud af, hvem de 2.00AC0 døde i Roms katakombers ’X-Grave’ var.

Eksperter har undersøgt seks rum fyldt med skeletter i tusindvis i Roms katakomber. Er det kristne ofre for forfølgelser i det første århundrede efter Kristus?

Hvad var årsagen til, at omkring 2.000 lig blev anbragt i massegrav ’X’i Roms katakomber? Forskere har søgt svaret på gåden.

Under en sten i en af Roms ældgamle katakomber fandt VVS-arbejdere i 2002 seks rum tæt pakket med skeletter af mænd kvinder og børn i tusindvis.
Det overraskende fund er blevet undersøgt af forskere, som har spekuleret over, om der var tale om kristne ofre for de voldsomme forfølgelser under kejser Nero. I så fald ville man forvente, at ofrene var blevet sønderrevet af vilde dyr eller brændt til døde.

Over 1.500 år gamle

Den engelske historiker Michael Scott har fulgt efterforskningen og fortalte om den i et dokumnetar-program på NOVA/ PBS i sidste uge.
Han spurgte, hvad der kunne være årsag til de mange menneskers død, og hvorfor de var blevet begravet i en massegrav.
Hvis de mange skeletter i massegraven ikke var ofre for kristenforfølgelserne under Nero, må forskerne finde andre løsninger på mysteriet.
Katakomberne under Roms gader er over 1.500 år gamle og hører under Vatikanet.
I 2002 fandt man et freskomaleri af martyrerne Simon Peter og Marcellinus. Forskerne har bemærket, at de to på freskoen fremstod som ’beskyttere’ af, hvad der blev formodet at være skeletterne af de mange kristne martyrer i de såkaldte ’X-Grave’ i katakomberne.

Rum fyldt med lig

Et hold franske arkæologer undersøgte de seks gravkamre, som menes at have været fyldt til bristepunktet med døde menneskekroppe.
Normalt ville oldtidens romere begrave deres døde i individuelle nicher – ikke stuve dem sammen i massegrave. Arkæologerne overvejer derfor, om der har været tale om en særlig krise, der har kostet livet for mange på kort tid – og derfor nødvendiggjort en hurtig begravelse i en massegrav.
En anden mulighed er, at de mange lig er blevet placeret i samme grav over længere tid.