Forsoning i Rwanda

En skoæske fra Samaritan’s Purse lærte Alex om Guds kærlighed. Nu hjælper han selv sine landsmænd i Rwanda.
En skoæske fra Samaritan’s Purse lærte Alex om Guds kærlighed. Nu hjælper han selv sine landsmænd i Rwanda.

Folkemordet kostede 800.000 mennesker livet i Rwanda. Nu er det tid til forsoning og genopbygning, bl.a. med hjælp fra kirkerne og organisationen Samaritan’s Purse.

– Det var, som om djævelen havde taget magten i Rwanda. Naboer dræbte hinanden, og en mand ville dræbe sin kone eller sine børn, fortæller biskop Rose Karasanyi om folkemordet for 20 år siden.

Nu er det blevet tid til forsoning og tilgivelse. Og nogle af ofrene for ondskaben i 90’erne opsøger morderne for at dele Guds kærlighed med dem.

En skoæske til forskel

Et af de børn, som oplevede rædslerne på nærmeste hold, var Alex Nsengimana. Sammen med sine søskende blev han gennet ind i huset, mens naboerne på bestialsk vis dræbte hans bedstemor og onkel. Børnene så det hele gennem vinduerne.
Men i 1995 fik Alex og hans kammerater hver en skoæske med en julegave gennem den kristne organisation Samaritan’s Purse. Gaven mindede ham om, at Gud elsker ham. Senere blev han adopteret af en kristen familie i USA.
Nu har Alex (25) besøgt sit fædreland. Han besøgte et fængsel med en speciel fange, nemlig den mand, der dræbte hans familie. Alex fortalte morderen om Guds kærlighed og bad for ham.
Samaritan’s Purse var også med, da Alex senere besøgte det børnehjem, hvor han voksede op. Her uddelte han skoæsker med både gaver og kristne hæfter til børnene.

Hjælp til familier

Samaritan’s Purse arbejder sammen med 83 lokale kirker i programmet “Raising Families”, som hjælper 1.660 familier med adgang til undervisning og sundhedspleje.
– Fattigdommen hindrer den helingsproces, den forsoning og genopbygning, som vi mangler, siger ærkebiskop Louis Muvunyi fra Kigali.
Kirken er nødt til at gøre noget for Rwanda. Det er derfor, vi er her, fastslår han.
I forbindelse med 20-året for folkemordet vil Samaritan’s Purse prøve at hjælpe yderligere 10.000 fattige familier gennem projektet.
– Kirken må være vågen og blive ved med at være profetisk. Vi har meget at lære, og vi må stå til ansvar for vores kald og vores land, slutter biskop Louis, som leder familie-programmet for Samaritan’s Purse i Rwanda.