Præst for grønlændere i Danmark

Tidligere sognepræst i Sisimiut, Oline Berthelsen, 60, skal være præst for grønlændere i Danmark ud fra Aarhus Stift.
Oline Berthelsen blev uddannet som assistent ved Åndssvageforsorgen i Slagelse i 1975. Hun tog senere den korte præsteuddannelse, fordi der var præstemangel på Grønland.
Sidste efterår forlod hun stillingen som sognepræst i Sisimiut for at gå på efterløn. Men nu var der brug for hende i Danmark, hvor paraply-organisationen Inuit oplevede, at der var behov for at få ansat en grønlandsk præst. Det viste sig især ved begravelser, hvis den tilrejsende familie fra Grønland ikke forstod dansk, og præsten ikke talte grønlandsk, forklarer Niels Peter Nielsen fra Inuit.
Som præst for grønlænderne i Danmark skal Oline Berthelsen have hele landet som arbejdsområde og forestå både dåb, konfirmationer, begravelser, andre gudstjenester og sjælesorg.
Det grønlandske hjemmestyre har en anden grønlandsk præst i Danmark, nemlig Jens Kristian Kleist, som er ansat under biskoppen i Nuuk for at betjene indsatte i Herstedvester fængsel samt grønlandske patienter.
Oline Berthelsen ef gift med direktør Poul Kurdahl, og de har fem børn.
Bodil