Flere beder for Ukraine

Borgmesteren fra byen Mukachove hjalp de kristne med at holde et stort møde på torvet - og takkede dem, fordi de beder for Ukraine.
Borgmesteren fra byen Mukachove hjalp de kristne med at holde et stort møde på torvet – og takkede dem, fordi de beder for Ukraine.

Urolighederne i Ukraine får befolkningen til at samles for at bede offentligt i timevis hver dag.

Siden urolighederne i Ukraine startede, er folk begyndt at samles dagligt i de større byer for at bede i timevis.

– Gud har noget i gang midt i krisen, siger en af beboerne i byen Kharkiv. For mens pro-russiske demonstranter kræver uafhængighed fra Ukraine, mødes hundreder af kristne på torve i byerne for at bede.

Borgmesteren hjalp

I roma-kirken i udkanten af byen Mukachove med 70.000 indbyggere begyndte folk i marts at samles til bøn hver dag fra sidst på eftermiddagen indtil midnat. Men der kommer nu så mange mennesker, at de må mødes uden for kirken.
Fredag den 14. marts fik kirkelederne derfor den idé at holde et stort bedemøde på torvet i Mukachove, fortæller den polske prædikant Jurek Marcol.
Pastor Micah Balko ringede lørdag morgen til borgmesteren for at få tilladelse til arrangementet dagen efter.
– Kom bare til mig med ansøgningen. Og hvis I har brug for mikrofoner og højtalere eller andet, skal I bare sige det, svarede han.
– Pastor Micha fortalte de andre præster om bedemødet, og alle var begejstrede. Søndag den 16. marts mødtes præster og ledere fra 12 forskellige kirker, inklusive den græsk ortodokse kirke, for at bede for Ukraine på torvet.
Også borgmesteren og andre øvrighedspersoner deltog, og den lokale tv-kanal dækkede begivenheden.

’Tak for jeres bøn’

Folk i hundredvis deltog i bedemødet. Flere kor sang, og folkemængden sang med. Hver af præsterne fik fem minutter til at tale og bede.
Mødet sluttede med, at alle bad fadervor på ukrainsk. Kirkelederne takkede borgmesteren for hjælpen, men han afbrød dem og sagde: ’Det er os, der takker jer, fordi I beder for vores land!’ fortæller en overvældet Jurek Marcol.

Mindre kriminelle
Polske Jurek Marcol fortæller om et stort bedemøde på torvet i byen Mukachove.
Polske Jurek Marcol fortæller om et stort bedemøde på torvet i byen Mukachove.

Polske kristne har de sidste 16 år hjulpet de 5.000 romaer, som bor i elendige huse i udkanten af Mukachove. Og allerede i 1984 – før murens fald – startede unge ukrainere fra en af undergrundskirkerne en egentlig roma-kirke. Det viste sig hurtigt, at kriminaliteten faldt.
Derfor kontaktede myndighederne kirkens ledere i 1986 og foreslog dem at lade sig registrere som en officiel kirke. Nu findes der en generation af yngre mennesker, som er vokset op i roma-kirken. Her samles 200 romaer til gudstjeneste hver søndag. Og indsatsen blandt romaerne har givet kirken stor goodwill blandt myndighederne. Derfor hjalp de med mødet på torvet, forklarer Jurek Marcol.

På knæ på Frihedspladsen

Hver morgen samles omkring 200 kristne til bøn på frihedspladsen nær den store Lenin-statue i Ukraines næststørste by, Kharkiv. Her mødes baptister, pinsefolk og ortodokse kristne, som ellers ikke vil have noget med de evangeliske at gøre.
– Det er helt fantastisk, siger den anonyme beboer. Der er både unge og gamle, og fædre, der kommer med deres børn. Selv når det regner eller sner, ligger de alle på knæ og beder.
I de ukrainske kirker har man reageret positivt på den nye åndelige åbenhed. De faster og beder, og de holder dørene åbne døgnet rundt, så folk kan komme ind og bede, fortæller beboeren.