Præster skal måske betale for at prædike udendørs

300 biskopper protesterede mod det nye lovforslag.
300 biskopper protesterede mod det nye lovforslag.

Kenyanske biskopper protesterer mod et lovforslag om, at præsterne i 1200 kirker i amtet Nyeri fremover skal betale, hvis de prædiker udendørs, skriver Åbne Døre.

300 biskopper protesterede i februar mod et lovforslag, som betyder, at præsterne i 1200 menigheder fremover skal betale for at prædike udendørs.

Biskopperne i det centrale Kenya konfronterede den 12. februar amtsguvernøren i protest mod det nye lovforslag.

Skat på 600 kr pr. dag

Biskopperne, som siger, at de repræsenterer op mod 1.200 kirker i amtet Nyeri, protesterede mod finanslovforslaget, som kræver, at præster skal betale for at tale offentligt.
Lovforslaget, som endnu ikke er blevet debatteret af den lokale regering eller underskrevet af amtets guvernør, fastsætter, at præster skal betale 10.000 Kenyanske Shilling (KES) (omkring 640 kroner) per dag for at prædike på et stadion, 8.000 KES (lidt over 500 kroner) udenfor et stadion og 5.000 KES (cirka 315 kroner) i øde områder.

Påvirker forkyndelsen

– De tjenester, som kirken yder til folk, er gratis, og indførelsen af sådan en høj skat vil få stor betydning for udbredelsen af evangeliet, sagde biskoppernes talsmand, Charles Muchiri, som er præst for St. Peters Katolske Kirke i Ruiru nær Nairobi.
Kirkerne skal ikke behandles som forretninger, og lovforslaget vil gøre det svært for præsterne at evangelisere uden for deres kirker, siger han.
I Kenya holder mange kirker nemlig evangeliske møder i op mod en uge ad gangen på landets stadions.
Guvernøren i Nyeri, Nderitu Gachagua, var ikke på kontoret, da biskopperne protesterede. Imidlertid lovede finansordfører Martin Wamwea at give en tilbagemelding fra finanskomiteen indenfor syv arbejdsdage.

Parkmøde á 3.200 kr

Nairobi amt forslog sidste år, at man skulle kræve betaling for præsternes brug af offentlige parker.
Et møde i en af de to største parker i Kenyas hovedstad, Uhuru og Kamukunji, vil kunne koste kirkerne 50.000 KES (3.200 kroner) pr. dag for at prædike fra hovedpladsen eller 40.000 KES (cirka 2.540 kroner) andre steder i parken.
Også gadeevangelister kan blive tvunget til at betale for at prædike.

’Betal for frelsen’

Kristne i Kenya har delte opfattelser af denne problemstilling. Nogle argumenterer for, at det er forkert at kræve betaling fra prædikanterne, men andre siger, at præstestanden har udnyttet deres position til at tjene penge.
Der er eksempler på, at en præst har krævet 1500 KES (100 kroner) for at love frelse, mens en anden angiveligvis skulle have solgt hellig olie for penge.