Kommuner forsøger at redde familier

Birgit Jakobsen, KD, har foreslået hjælp til skilsmissetruede familier.
Birgit Jakobsen, KD, har foreslået hjælp til skilsmissetruede familier.

I  bl.a. Hedensted indfører kommunen nu gratis parrådgivning for familier i krise. Brudte familier koster både menneskeligt og økonomisk.

Regeringen har gjort det ”nemt” at blive skilt på internettet. Men en skilsmisse er ikke klaret med et klik på en hjemmeside. Det har store konsekvenser for de familier, der bliver brudt.

Udover de menneskelige konsekvenser koster hver skilsmisse i gennemsnit kommunerne 30-40.000 kr.
Det har man regnet ud i Hedensted kommune, hvor skilsmissetallet er steget fra 69 i 2011 til 118 i 2013.
Det er en udvikling, som også sker i mange andre kommuner, og det koster.
Kommunen skal måske betale ekstra boligsikring, ekstra hjælp til børnene, og mange andre udgifter kan opstå.
I Hedensted har man nu fulgt det gode eksempel fra Ringkøbing-Skjern, hvor kommunen på initiativ af Kristendemokraterne har indført parrådgivning og derved opnået en lavere skilsmisserate. Her er det lykkedes at nedbringe antallet af skilsmisser med 17 pct. i løbet at to år.
Det har vist sig, at parkurser og rådgivning kan få familier til at blive sammen og arbejde sig gennem deres problemer.
I Hedensted er det nyvalgte Birgit Jakobsen fra KD, der har foreslået, at kommunen skal udbyde parkurser, der kan forebygge skilsmisser. Og den ide har udvalget for social omsorg nu taget vel imod.
– Man kan selvfølgelig spørge, om parkurser er en kommunal opgave, men hvis kommunens højeste mål er at fremme det gode liv, med specielt fokus på de svageste, børnene, så er det et rigtigt godt tilbud, siger formanden for udvalget, Hans Jørgen Hansen (Venstre), til Vejle Amts Folkeblad. Han understreger, at parkurserne er frivillige. Også Socialdemokraternes Daniel Jacobsen er positiv overfor parkurser, der kan redde ægteskaber og familier.
Tanken er, at fx sundhedplejerskerne eller særligt uddannede konsulenter skal tilbyde nye forældre kurser, der handler om, hvordan man kommunikerer og løser konflikter.
Det er især de nye småbørnsfamilier, man har fokus på, fordi antallet af skilsmisser er størst, mens børnene er helt små.
I Hedensted vil man gerne tilbyde både parkurser, der er forebyggende, og terapeutisk rådgivning til familier, der står i akut krise.
Det koster naturligvis at holde sådanne kurser og tilbyde rådgivning. Udgiften kan ligge fra 100.000 kr. til en million årligt. Men i den anden ende sparer man måske mere, og man får nogle lykkeligere familier.
Også i andre kommuner er man begyndt at arbejde med hjælp til familierne.