Hjælp til flygtninge i Burma

Ungdomsgruppe fra flygtningelejren Mae Lae.
Ungdomsgruppe fra flygtningelejren Mae Lae.

Missionsforbundets Internationale Mission (MIM) arbejder for at hjælpe flygtninge fra Burma (Myanmar) i Mae Lae lejren i Thailand med forskellige uddannelsestilbud.
Forfølgelser og kampe i Burma har gennem årene jaget mange mennesker på flugt. Flere hundrede tusinder er flygtet over grænsen til Thailand, og der er over 50.000 i Mae La lejren. Mange har gennem FN fået ophold i andre lande, men dette er nu lukket, og de thailandske og burmesiske myndigheder er enige om, at flygtningene skal tilbage. Spørgsmålet er, hvad de skal tilbage til. Deres jord er taget og landsbyer er ødelagte, og mange af de unge i flygtningelejrene har aldrig kendt andet, oplyser MIM.
Ved bibelskolen i Mae La studerer omkring 500 unge. MIM undersøger nu mulighederne for at hjælpe disse unge tilbage på en sådan måde, at de kan få et job, der vil give dem en indkomst. Derfor har man arbejdet med forslag til forskellige relevante uddannelses-muligheder, fx sygeplejeuddannelsen. Der er en klinik i Mae Sot, som hjælper flygtninge og andre fra Burma, og deres sygeplejeuddannelse er godkendt af myndighederne. Det kunne være en mulighed for 10 af de unge piger fra Mae Lae.
En anden mulighed er at oprette en tre-årig læreruddannelse i Mae Lae til gavn for 30-50 unge. I den del af Karén staten i Burma, der kontrolleres af Karen National Union er der omkring 1000 skoler for børn, som har brug for lærere. Der er også planer om et college i Karen staten, som skal undervise i engelsk, IT, og business administration. Også mediecenteret Fredens Stemme i Chiang Mae kunne modtage et par unge til oplæring, oplyser Missionsforbundet Internationale Mission, som nu arbejder på at skaffe de nødvendige midler og tilladelser til at sætte planerne i værk.
Bodil