Kræver sikkerhed for jøder i Danmark

Landsformand Stig Grenov (t.v.) deltog ligesom flere andre politikere i en regnvåd demonstration søndag på Rådhuspladsen. Også lørdag var der en demonstration langs Nørrebrogade.
Landsformand Stig Grenov (t.v.) deltog ligesom flere andre politikere i en regnvåd demonstration søndag på Rådhuspladsen. Også lørdag var der en demonstration langs Nørrebrogade.

Både lørdag og søndag var der demonstrationer i København til fordel for jødernes sikkerhed i Danmark og imod den stigende anti-semitisme i Europa, og for Israels ret til at forsvare sig.

Demonstrationen lørdag fokuserede på ytringsfriheden og beskyttelse af det jødiske mindretal, mens demonstrationen søndag handlede mere om staten Israels sikkerhed og terrororganisationen Hamas.
Demonstrationen lørdag begyndte ved Nørrebro Station kl. 13 og sluttede halvanden time senere ved søerne, fortæller forlægger Jørgen Vium Olesen, som var med til at arrangere demonstrationen.
Blandt de ca. 500 demonstranter var der politikere fra både SF, Radikale, Socialdemokraterne, Venstre, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.
– Alt foregik stille og roligt, et meget vellykket og fredfyldt arrangement. Der var kun nogle få tilråb fra muslimer langs hele Nørrebrogade, en enkelt stod med et skilt: stop bombningen af Gaza, men bortset fra dette blev demonstrationen hilst velkommen af de fleste forbipasserende. Der var ro og værdighed over hele arrangementet, oplyser Jørgen Vium Olesen.
Søndag var der igen demonstration, denne gang på Rådhuspladsen.
Her talte bl.a. Søren Espersen fra Dansk Folkeparti. Han advarede imod det ”gadens parlament”, som opstår, når voldelige grupper forhindrer andre i at bruge deres ytringsfrihed.
Han sammenlignede med Tyskland, hvor nazisterne med vold og terror ødelagde det tyske demokrati på samme måde i 30’erne. Og han opfordrede til, at myndighederne mere konsekvent retsforfulgte fx de ballademagere, som fik afbrudt en israels-venlig demonstration ved Christiansborg for to uger siden, så Israels ambassadør og tilhørerne måtte søge ly i slotsgården. (Omtalt i Udfordringen.)
Rasmus Jarlov fra de konservative forsvarede jøderne:
– En lille gruppe danskere har levet i fred i vores land i 400 år. Nu udsættes de i stigende omfang for chikane og overfald på grund af deres religion, sagde han og fortsatte:
– Det stigende jødehad og episoder med chikane og overfald skal stoppe. Vi vil vise, at jøderne har lov til at være her, og at de ikke behøver at skjule deres identitet. Alle skal acceptere og vænne sig til, at kalotter og davidsstjerner har lige så meget lov til at være i gadebilledet som andre former for religiøs eller etnisk påklædning, sagde Rasmus Jarlov.
Også Kristendemokraternes formand, Stig Grenov, krævede respekt for ytringsfriheden og sikkerhed for de danske jøder.
Stig Grenov slog fra talerstolen fast, at Kristendemokraterne støtter den demokratiske stat Israels ret til at forsvare sig mod et Hamas, der har taget sine egne borgere som gidsler og forfølger Gazas kristne mindretal.
– KD har været til ramadanreception på Christiansborg, hvor også forhenværende overrabbiner Bent Melchior deltog.
Vi var der til indvielsen af Københavns nye stormoske, med budskabet om, at kristne og jødiske mindretal i de arabiske lande skal have samme rettigheder som religiøse mindretal i Danmark. Og vi er her i dag for at slå fast, at jøderne i Danmark har krav på at kunne leve her i fred og sikkerhed, sagde Stig Grenov blandt andet.
Kristendemokraterne er alvorligt bekymret for håndhævelsen af forsamlings- og ytringsfriheden i Danmark, sagde Grenov.