Fundraiser: ’Ny lov sikrer etik i indsamlinger’

- Vi samler penge ind for at forandre verden, siger Keld Kobborg (indsat billede). Han mener ikke, at den nye indsamlingslov gør det sværere for foreninger at samle penge ind.
– Vi samler penge ind for at forandre verden, siger Keld Kobborg (indsat billede). Han mener ikke, at den nye indsamlingslov gør det sværere for foreninger at samle penge ind.

Organisationer skal nu give oplysninger til SKAT før 1. oktober – men det er ikke en stramning, mener Keld Kobborg fra Kobborg Consult.

Den nye indsamlingslov hindrer ikke på nogen måde indsamlingsarbejdet i Danmark, siger Keld Kobborg.

Der er stille på virksomheden Kobborg Consult fredag formiddag. Spidsbelastningen er fra mandag middag til torsdag aften. Da vil der være mange phonere på arbejde, forklarer Keld Kobborg.

Ny lov

– Den nye indsamlingslov påvirker ikke firmaet, selv om den påvirker kunderne, siger Kobborg.
En enkelt kunde har valgt at søge en LL §8A godkendelse, og vi hjælper dem så med at få den. Denne paragraf i Ligningsloven handler om fradrag for gaver til foreninger. Kravet er, at man skal have 300 medlemmer og mindst 100 givere. Der skal altså være 300, som betaler kontingent, og 100, som giver mindst 200 kr. om året.
Disse ting skal være indberettet før 1. oktober i år.
SKAT skal ikke have foreningernes medlemslister, men de efterspørger en revisors underskrift. Så kan man måske opleve, at der bliver foretaget stikprøvekontrol af fx medlemslisterne, mener Keld Kobborg.

Krav om kontingent

Hvis foreningerne vil have skattefradrags-mulighed, skal de nu opkræve et medlemskontingent. Fx Blå Kors indkalder derfor til et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i september for at ændre vedtægterne, så man nu skal betale medlemskontingent.
– Jeg ved, hvem der var med til at afskaffe kontingentet i sin tid, smiler Kobborg med hentydning til sit eget engagement i Blå Kors.
Kontingentets størrelse er der derimod ingen regler for – ud over, at det skal modsvare foreningens udgifter til kommunikation i den demokratiske struktur. Der skal være et rimeligt forhold mellem kontingentet og det, det koster at indkalde til generalforsamling og udsende medlemsblade eller anden løbende information.

Gebyr for indsamlinger

Nu skal man dog betale en afgift for at anmelde indsamlinger. Taksterne kan ses på www.indsamlingsnaevn.dk.
Det koster fx. 45.000 kr., hvis man vil holde en landsindsamling – uanset foreningens størrelse. Husindsamlinger i et afgrænset område koster til gengæld kun 15.000 kroner.

At forandre verden

Kobborg Consult ’samler penge ind for at forandre verden’, som virksomhedslederen udtrykker det. Han går op i indsamlingsetik, hvor både formål og metoder skal leve op til firmaets standard og ser derfor positivt på den nye lov.
– Ind imellem har vi sagt nej til et projekt, fordi det ikke harmonerer med firmaets værdier.
Vores medarbejdere er som regel selv aktive givere, der personligt støtter et eller flere af de projekter, de samler ind til.
Dermed kan man bedre opfordre andre til at give, understreger Keld Kobborg.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: