Israels-venner protesterer mod afgangseksamen i norsk

Conrad Myrland er skuffet over svaret fra Utdanningsdirektoratet. Foto: MIFF
Conrad Myrland er skuffet over svaret fra Utdanningsdirektoratet. Foto: MIFF

Uddannelsesdirektoratet har nægtet organisationen Med Israel For Fred (MIFF) indsigt i, hvordan årets norsk-eksamen med stærkt anti-zionistisk indhold blev til, skriver KPK.
Utdanningsdirektoratet har afvist at forklare, hvad der førte til valget af eksamensopgaven for 50.000 afgangselever på videregående skoler den 28. maj i år.
– Det er meget skuffende, at de undlader at svare på spørgsmål, som burde være enkle at besvare, siger daglig leder i MIFF, Conrad Myrland til KPK.
Eleverne fik to tekster: en graffiti-tegning af den britiske gadekunstner Banksy og en SMS fra den norske læge Mads Gilbert, der under krigen i 2009 opholdt sig i Gaza:
”De bombet sentrale grønnsaksmarkedet i Gaza by for to timer siden. 80 skadde 20 drept.
 Alt kom hit til Shifa. Hades! 
Vi vasser i død, blod og amputater.
 Masse barn. Gravid kvinne.
 Jeg har aldri opplevd noe så fryktelig. Nå hører vi tanks.
 Fortell videre, send videre, rop det videre alt GJØR NOE! GJØR MER. 
Vi lever i historieboka nå, alle!”
Eleverne skulle med 250 ord gøre rede for, hvilke centrale virkemidler som er brugt og hvad formålet er med de to tekster.
Utdanningsdirektoratet fortæller ikke, hvorfor muren er bygget, og heller ikke at den hovedsageligt er et gærde. De fremstiller sagen fuldstændig fejlagtigt, når de hævder, at muren omringer Betlehem, siger Myrland. Han mener, at direktoratet ’gør sig til nyttige idioter for en rød, anti-zionistisk kampagne’.
Ifølge MIFF har flere elever og censorer reageret på det, de kalder en ’usmagelig’ eksamensopgave. Utdanningsdirektoratet har ikke svaret på, hvorvidt påstanden om bombingen af grønsagsmarkedet i Gaza kan dokumenteres af andre kilder.
I svaret henviser Utdanningsdirektoratet til Offentlighetslovens § 14 som begrundelse for at nægte MIFF aktindsigt.
Bodil