Lev enklere – ryd op i din sjæl

s3_stor_Bill HybelsWillow Creek-præsten Bill Hybels opfordrer i en ny bog dagens ledere til et mere enkelt – men målrettet liv med overskud. Bogen udkommer på Global Leadership Summit i København fredag og Århus i næste uge.

”Spot on, Bill Hybels!” Igen er det lykkedes præsten fra Willow Creek Community Church i Chicago at skrive en bog, der rammer plet i tidens ledelsesudfordringer.

”Enklere” hedder bogen, der tager fat om roden til stress, angst, isolation og andre følger af et rodet liv. ”Ryd op i din sjæl!”, opfordrer han og viser, hvordan man ligefrem kan få energi af arbejdet, kvalitetstid med familien og en livsstil med overskud.
“At forenkle sit liv kræver mere end at omorganisere klædeskabet og rydde ud i skrivebordsskuffen.
Det kræver, at du rydder op i din sjæl. Kan du befri din sjæl for unødvendigt rod, vil du bedre kunne høre og reagere på det, Gud hvisker dig i øret”, siger Bill Hybels.
Bogen udkommer på Global Leadership Summit (GLS) i København den 24.-25. oktober, som også holdes i Aarhus den 31. oktober og 1. november. Bill Hybels grundlagde GLS for 20 år siden. I dag transmitteres lederkonferencen til over 200.000 ledere i 105 lande via satellit og dvd. I år holdes GLS for 10. gang i Danmark.

Irritation – et faresignal

Men Bill Hybels er ingen supermand. I bogen ”Enklere” indrømmer han blankt, at stress gør ham irritabel, vred og en pestilens for sine omgivelser. Og så må familien sende ham væk i sommerhus.
Her er han nede i det lokale supermarked for at handle ind. På vej hen til svingdøren ser han, at en veteran i kørestol også er på vej i samme retning. Åh, nej, nu bliver jeg nødt til at vente på, at han kommer først gennem døren! tænker Hybels. Og lige dér bliver han klar over, hvor slemt det står til: Betyder det virkelig mere at komme 15 sekunder hurtigere gennem døren end at tage hensyn til en mand, der har siddet 15 år i kørestol?
Han må bremse op, rydde op og vælge en anden måde at leve på:
“Hvis vi ikke søger at forandre vores liv, vil vi begynde at opfatte vores overkomplicerede tilværelse som normaltilstanden – og fortvivle! Så vil vi vænne os til at leve i et hæsblæsende tempo, hvor vi mister tiden og evnen til at skelne mellem det vigtige og det mindre vigtige eller ubetydelige”.

Arbejde kan give energi

“Enklere” hjælper læseren til at tage tøjlerne i sit eget liv og ikke lade sig styre af andres forventninger.
“Hvis du gerne vil have større overskud i dit liv, kan du ikke undgå indimellem at skuffe andre”, siger han og vanen tro peger han på vigtigheden af at holde sin indre “spand” fyldt op af det, der stimulerer og giver ny energi – først og fremmest samværet med Gud i bøn.
“Når jeg virkelig står i forbindelse med Gud, bekymrer jeg mig meget mindre om andre folks meninger om mig, og hvad de planlægger for mig eller forventer af mig”, skriver han.
Ud over bøn og læsning af Bibelen og andre inspirerende bøger henter han kraft fra familien, fritidsaktiviteter, motion og – arbejde!
Det er en af bogens store overraskelser: At man faktisk får energi af at arbejde, hvis man altså vel at mærke har passion for sit arbejde.

Du kan opbygge en god arbejdskultur

”En af de største velsignelser i livet er at elske sit arbejde og være tilfreds med det, man udretter”, siger han og fortsætter: “Den energi, du har brugt, er helt naturligt blevet erstattet af ny energi, fordi du finder glæde ved din arbejdsplads og dine arbejdsopgaver. Når du tilbringer dagens bedste timer på en inspirerende arbejdsplads, kan du ikke bare bevare energien hele arbejdsdagen igennem; du vil også oparbejde et overskud af energi.”
Arbejdsglæden afhænger naturligvis også af arbejdsmiljøet. Og et sundt arbejdsmiljø er ifølge Bill Hybels en arbejdsplads, hvor “hver enkelts rolle er veldefineret, alle ved, hvad de har at holde sig til, og arbejdsopgaverne kædes sammen med den autoritet, der skal til for at løse dem”.
“Et sådant miljø avler en følelse af fred og tryghed”, siger han.
Men hvad gør man, hvis ens arbejdsmiljø er dårligt?
“Uanset hvor sundt eller giftigt dit arbejdsmiljø er lige nu, så kan du vælge i Kristi kraft at være et positivt bidrag til dette miljø”, siger Hybels og tilføjer: “Jeg har erfaret, at når jeg er bevidst om at opbygge en god arbejdskultur, bliver mit arbejde endnu mere tilfredsstillende, end det allerede er.”

Dårlig økonomi udmatter

Bogen ”Enklere” hjælper læseren med at rydde op helt ud i hjørnerne – i økonomien, i relationerne og i sjælens afkroge. Ofte hænger ydre og indre forhold sammen.
”Jeg føler mig helt udmattet.” Den bemærkning hører Bill Hybels tit fra mennesker, der ligger underdrejet rent økonomisk. Bekymringer udmatter lige så meget som konflikter, fordi ”uanset hvor meget energi vi har i vores spand, og hvor omhyggeligt vi planlægger vores dage, vil forkert omgang med pengesager føre til en evig følelse af at være i skudlinjen og på afgrundens rand”.
Bill Hybels giver flere gode råd i pengesager. En af fem snusfornuftige teser lyder: ”Jeg kan leve lykkeligt under Guds nuværende ordning for mit liv”. Man skal med andre ord acceptere sin økonomiske formåen og altså ikke leve over evne og stifte uoverskuelig gæld.

Hvem vil du være?

I en bog om at leve enklere kan man ikke komme udenom kalenderen. Det handler jo om at sortere væk og prioritere det, der virkelig betyder noget. Men her kommer Bill Hybels med ny indsigt. Man skal udfylde sin kalender ”holistisk”, fremholder han.
– Din kalender er ikke bare et hjælpemiddel til at huske, hvad du skal udrette hvornår; den kan også være et vigtigt redskab; en stor hjælp for dig til at blive den, du gerne vil være.
Ikke kun gøre, men være.
”Min planlægning handler mindre om, hvad jeg gerne vil have gjort, end om, hvem jeg gerne vil være”, som Hybels formulerer det.
” Spørgsmålet er ikke: ”Hvad skal jeg have fra hånden de næste tredive dage?” men: ”Hvem vil jeg gerne være i den kommende tid i mit liv?”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fire hjemmeaftener

Og her måtte Bill Hybels – for at komme sin irritation og vrede til livs – for første gang nogensinde skrive fire bogstaver i sin kalender, der skulle komme til at forvandle alt: H-J-E-M. Da han en stille morgenstund spurgte Gud, hvor mange aftener han skulle tilbringe hjemme, hørte han Guds hvisken: Fire!
”Jeg tog simpelthen min kalender og fyldte fire aftener ud med de fire bogstaver. På den måde gav jeg samværet med min familie samme status som et hvilket som helst vigtigt møde”, fortæller han.
Og hans konklusion er, at kalenderen ikke blot er et arbejdsredskab i en jobfunktion, men et styringsredskab for en balanceret – og enklere – livsførelse. Som han siger:
”Du kan ikke blive et menneske, der er væsentligt anderledes end den person, du er nu, før du begynder at forpligte dig selv – skriftligt – i din kalender og leve derefter.”
Kalenderen hjælper dig med andre ord til at rydde op i din sjæl.

Hvilke møbler skal fylde sjælens rum?

s3_ENKLERE cover hiresMen hvad så? Når vi har ryddet op i vores sjæl, skal den møbleres. Men med hvad? Meget vil prøve at mase sig ind og fylde ”det hellige rum, du så omhyggeligt har gjort klar”, siger Hybels, der selv lader enhver mulighed, forpligtelse eller relation passere gennem tre filtre:
1. Vil det skabe en ægte tilfredshed?
2. Harmonerer det med Guds formål for mig lige nu?
3. Giver det mit liv betydning – både evigt og her i tiden?
Og i sidste ende vil de fleste stille sig selv to spørgsmål: Har jeg taget mig godt af min familie? Og er jeg klar til at møde min Skaber?
”Det er i virkeligheden meget enkelt”, slutter Hybels. Hvis du i din sjæl ved, at du kan svare ja til begge disse spørgsmål, så vil du på dit dødsleje kunne opleve glæde, fred og tilfredshed.
”Så har du været et forbillede for andre og givet alt godt i arv til dine kære”.

Bill Hybels
Enklere
ProRex Forlag
338 sider
Indbundet
Kr. 249,95


Artiklen fortsætter efter annoncen: