Særindsamling mod Boko Haram

per-haahr-2013_web-146x170Et bestyrelsesmedlem oplevede nøden i Nigeria. Nu har Mission Afrika startet en indsamling til fordel for de tusindvis af nigerianere, som er flygtet fra terrorgruppen Boko Haram.

Den tidligere missionær Per Enggaard Haahr har mødt internt fordrevne fra de områder, som islamisterne har udråbt til sharia-kalifater. Mission Afrika samler nu ind til flygtningene i Nigeria.

Mission Afrika vil med særindsamlingen hjælpe sin partnerkirke, Kristi Lutherske Kirke i Nigeria, med at sørge for de mange flygtninges fornødenheder.

 

Dansker mødte øjenvidner

I forrige uge mødte Per Enggaard Haahr flere flygtninge og hørte rystende beretninger.
En præst fra Mahis, nord for Numan, fortalte, hvordan hele familien måtte flygte over hals og hoved.
– Faderen, moderen og fire børn havde siddet i deres hus en formiddag. Pludselig hørte de granateksplosioner og skyderi. De skyndte sig ud i deres bil og kørte sydpå så hurtigt som muligt. De nåede næsten ikke at tage nogle ejendele med sig.
Nu sidder de i præstens hjemby og er usikre på, om de nogensinde kommer tilbage igen. Det samme gælder resten af præstens menighed, fortæller Per.
I årevis er folk flygtet fra Boko Harams angreb i det nordlige Nigeria. Men når hjemegnen bliver et sharia-styret kalifat – angiveligt efter forbillede fra Islamisk Stat – bliver flygtningene varigt hjemløse i deres eget land.
Stadig flere civile slår sig ned midlertidigt hos venner eller slægtninge – eller bor i store flygtningelejre længere sydpå, oplyser Mission Afrika.

 

Fødte tvillinger under flugten – alle døde

Også en præst fra Mubi, den næststørste by i Adamawa-staten, fortalte om sin flugt under et Boko Haram-angreb på byen i oktober.
Under flugten over bjergene til Cameroun mødte præsten og hans familie en gravid kvinde. Hun fødte tvillinger, men hverken mor eller børn overlevede fødslen. Præstefamilien var selv på flugt, så de måtte efterlade de tre døde. De bad over dem og dækkede dem til, inden de fortsatte, siger Per.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Besøgte flygtningelejr

Inden hjemrejsen til Danmark var Per forbi en nyetableret Røde Kors-flygtningelejr uden for Yola. Her bor 6.524 flygtninge, hvoraf de fleste er kvinder og børn.
Også dette besøg gjorde stort indtryk på den tidligere Nigeria-missionær. Han beskriver, hvordan barselkvinder ligger på gulvet eller i køjesenge uden madrasser.
– Det var tydeligt, at de mange mennesker ikke havde haft tid til at pakke den store kuffert. Det lignede mest af alt en filmscene fra et krigshærget område, fortæller Per E. Haahr.
Særindsamlingen til Nigeria slutter den 1. juni 2015.