10 dræbt og kirker brændt i protest mod Hebdo-blad

De voldelige demonstrationer startede efter fredagsbønnen den 16. i byen Zinder. I løbet af weekenden eskalerede det i hovedstaden Niamey.

Muslimer i Niger samledes sidste weekend i hovedstaden Niamey i protest mod Charlie Hebdo’s tegninger af profeten Muhammed. Nu meldes om 10 dræbte og 45 nedbrændte kirker.

Ifølge lokale kilder  gik hundreder af mennesker på gaden omkring kl.13.30, kort efter fredagsbønnen. De angreb de fleste kirker i den sydøstlig-beliggende by Zinder og satte ild til dem, mens de råbte 'Allahu Akbar!' (Gud er stor), skriver Åbne Døre.
Ifølge lokale kilder gik hundreder af mennesker på gaden omkring kl.13.30, kort efter fredagsbønnen. De angreb de fleste kirker i den sydøstlig-beliggende by Zinder og satte ild til dem, mens de råbte ‘Allahu Akbar!’ (Gud er stor), skriver Åbne Døre.

Ifølge Christian Today blev fem mennesker dræbt den 17. januar og fem andre under voldelige demonstrationer dagen før. Under protesterne blev der sat ild til flere kirker, butikker blev plyndret, og der blev brændt to biler under angreb mod politistationen. Sikkerhedsstyrkerne måtte affyre tåregasgranater for at splitte demonstranterne.
Christian Today citerer en af de protesterende for at sige: ’De har forhånet vores profet Muhammed, det er det, vi ikke kan lide.’

Fatter ikke noget af islam

Adskillige offentlige bygninger blev også antændt, blandt andet det franske kulturcenter, regeringspartiets hovedkvarter og adskillige barer, skriver Åbne Døre. Niger’s præsident Mahamadou Issoufou, som deltog i fredsmarchen i Paris den 11. januar, udtrykte forståelse for, at muslimer kan føle sig krænkede over karikaturerne. Samtidig fordømte han vold og selvtægt:
– Dem, der plyndrer religiøse steder og krænker dem, dem der forfølger og dræber deres kristne medborgere eller udlændinge, som bor hos os, har ikke fattet noget af islam, erklærede præsidenten.

Radikal islam går frem

Niger er et sekulært land, der er kendt for fredelige relationer mellem de religiøse samfund. Langt størstedelen af landets 17 millioner indbyggere er muslimer.
Landet har dog oplevet en opblomstring af radikale islamistgrupper siden 90’erne, og det kristne mindretal bliver ofte angrebet af islamister. I september 2012 blev tre kirker hærget i byen Zinder efter udgivelsen af den kontroversielle amerikanske film ’The Innoncence of Muslims’.
Lignende angreb mod kristnes ejendomme fandt sted i 1998 og 2000 i byen Maradi i det sydlige Niger nær grænsen til Nigeria, oplyser Åbne Døre.
Ifølge de seneste oplysninger er 45 kirker nu brændt ned i protest mod Charlie Hebdo. Der meldes også om nedbrænding af en kristen skole og et børnehjem.