Præsten bag Hasseris bibelcamping fylder 80

På lørdag den 10. januar kan Bent Døssing Hansen, Aalborg, fejre sin 80 års fødselsdag.

Bent Døssing Hansen.
Bent Døssing Hansen.

Som ung sognepræst i Aalborg var Bent Døssing Hansen stærkt påvirket af den karismatiske fornyelsesbevægelse, som gik over landet i 70’erne. I 1980 tog han sammen med andre lokale kristne initiativ til et stort sommerstævne, Skalborg Bibelcamping, som senere blev flyttet til Hasseris. Det blev en stor succes og samlede op til 2.000 deltagere i en uge. Stævnerne fortsatte helt frem til 2002, hvor Bent Døssing Hansen overgav stævnet til Dansk Oases sommercamp i Odder. Stævnerne havde talere og deltagere ikke blot fra Folkekirken, men også fra frikirkerne, og Døssing var heller ikke bange for at invitere kendte udenlandske talere til landet. Døssing indså, at der måtte mere frihed til, end der var i Indre Mission, hvis nådegaverne og de åndelige fænomener skulle udfolde sig mere. Folkekirken måtte åbne sig for åndelig inspiration fra bl.a. frikirkerne, hvis kirkelivet skulle fornyes. Samtidig forsøgte han at holde fast i det bedste fra den lutherske teologi.
I forvejen var Markuskirken i Aalborg et af de steder, hvor mange samledes for at høre den ”fornyede” sognepræst og være med i det rige menighedsliv, der udfoldede sig i sognet.
Bent Døssing Hansen er født i Århus 10. januar 1935 og blev student fra Århus Akademi, før han tog teologisk eksamen fra Abilene Christian University i USA. Han tiltrådte sit første embede som sognepræst i Den danske Folkekirke 1971 på Agersø, men blev senere sognepræst i Arninge og Nakskov. Herfra kom han i 1975 til Sankt Markus kirke i Aalborg, hvor han var sognepræst i 30 år, indtil han gik på pension som 70-årig. Bent Døssing Hansen kom tidligt med i den karismatiske fornyelse efter først at have været aktiv i Indre Mission.
Det var ikke uden problemer at stå i spidsen for en bevægelse, der ønskede fornyelse og vækkelse, og Døssing blev jævnligt hængt ud i sladderpressen. Bl.a. blev han beskyldt i Ekstra Bladet for at køre i en dyr bil… Men Bent Døssing var ikke bange for at stå ved sine meninger og også tale biskoppen imod – bl.a. i den skandaløse retssag imod Bent Feldbæk Nielsen. Og han havde stærk opbakning fra sin præstekone Ruth og fra det menighedssamfund, som han fik stiftet i sognet, kaldet Markusfællesskabet. Da han gik på pension, og menighedsrådet valgte en præst, som stod for en anden teologisk linje, fortsatte Markusfællesskabet som en valgmenighed med egen præst. Som præst tog Døssing initiativ til mange særlige gudstjenester, men højmessen var det vigtigste samlingspunkt. Her kom mange mennesker, også fra kredse uden for sognet og især en del yngre mennesker. Bent Døssing er gift med Ruth Rønn, som igennem årene ikke bare var en trofast medhjælp, men også en selvstændig ledende figur i menighedsarbejdet og i planlægningen af de mange bibelcampinger. Bent Døssing kan også glæde sig over, at to ud af hans tre døtre – Helga, Maria og Anna – har valgt at blive præster. Helga i Aarhus Valgmenighed, og Anna er religionspædagogisk konsulent i Aalborg Stift.
I 2008 beskrev Bent Døssing Hansen sammen med andre pionerer den åndelige fornyelse i bogen: ”Den karismatiske bevægelse i Danmark”, som udkom på forlaget ProRex.