KLF sætter fokus på sproget

Det nye magasin fra KLF Kirke og Medier indleder to år med fokus på sproget i medierne.
Det nye magasin fra KLF Kirke og Medier indleder to år med fokus på sproget i medierne.

KLF Kirke og Medier sætter i sit nye magasin fokus på sproget i medierne.

– Skal medierne være ansvarlige for at forme og udvikle det danske sprog – eller skal de blot tale samfundet efter munden? Det spørgsmål tager KLF, Kirke & Medier op i den nye udgave af magasinet Kirke & Medier.

Spontansprog og banden

”Jamen, jeg står her og øh…”, ”jeg ved ikke præcis, hvad der foregår, men… Nej, vent, nu sker der noget!” Sproget i medierne har udviklet sig markant de senere år. Både på tv og i radioen ryger flere og flere manuskripter i skraldespanden, og der er et stort fokus på det naturlige talesprog. Talesproget udfoldes og udfordres som aldrig før i et stigende antal direkte udsendelser.

– Spontansproget i de mange direkte programtyper giver ofte et større nærvær og en hverdagssproglig tone, som mange godt kan lide, siger sprogredaktør på DR Martin Kristiansen om udviklingen. Ønsket om et mere naturligt talesprog i medierne har dog også sine faldgruber, for medierne glemmer indimellem, at de har et sprogligt ansvar. Så bliver der pludselig bandet i børnefjernsyn, fordi DR mener, at sådan taler de unge, og det skal DR afspejle. Men dermed glemmer DR sin opdragende rolle, mener sprogforsker på SDU, Marianne Rathje.

Dårlige debatter

I den nyeste udgave af magasinet Kirke & Medier kan man læse mere om den sproglige udvikling i medierne. Det handler fx om den knivsæg, særligt DR bevæger sig på, når de som public service-udbyder skal tilgodese mange forskellige holdninger til sproget.
Sognepræst Henrik Højlund mener, at medierne har for travlt til at gøre noget ud af nuancerne, og at resultatet er dårlige debatter om tro og etik.

To års fokus på sproget

KLF, Kirke & Medier vil sætte fokus på sproget i medierne de kommende to år. De kommende numre indeholder blandt andet følgende interviews:
’Kampen mellem det frie og det slebne sprog’ ved sprogforsker Marianne Rathje og forskningschef i journalistisk sprog på DMJX Michael Ejstrup om den sproglige udvikling i medierne og konsekvenserne heraf.

’DR er udfordret på sproget. Hvordan arbejder DR med sproget? Hvordan styrer de sproget hos deres gæster, hvis det overhovedet skal styres?’ ved sprogredaktør på DR Martin Kristiansen.
’Gud er i medierne’ ved sognepræst og formand for Evangelisk Luthersk Netværk Henrik Højlund, der som mediepræst på godt og ondt har deltaget i flere tros- og etikdebatter i medierne.
Magasinet vil også bringe kronikken ’Vis sprogligt overskud’. ”Jeg vil opfordre til, at vi alle i højere grad tænker over, at hvis vi ønsker et samfund, hvor radio og tv holder en nogenlunde sober tone, så må vi begynde med os selv og sørge for selv at føre en sober tone, når vi er i selskab med fremmede mennesker,” skriver sognepræst i Ryslinge på Fyn, Robert Bonde Hansen.