Norsk ’fattidomsbibel’ vækker ubehag

Redaktørerne af denne bibel har understreget de vers, som udfordrer og vækker ubehag, sagde den norske kirkes præst Helga Haugland Bygfuglien ved lanceringen af fattigdomsbibelen.
Redaktørerne af denne bibel har understreget de vers, som udfordrer og vækker ubehag, sagde den norske kirkes præst Helga Haugland Bygfuglien ved lanceringen af fattigdomsbibelen.

En ny bibel har understreget vers om penge og rigdom.

– Det er nærmest politisk ukorrekt at kritisere de riges ’pengetanke’, sagde Arild Hermstad sidste torsdag under lanceringen af ’Fattigdoms- og rettferdighetsbibelen’ på Litteraturhuset i Oslo. Hermstad var en af deltagerne i paneldebatten under lanceringen. Han er hverken medlem af kirken eller aktiv bibellæser, men han håber, at den nye bibel kan vække nordmænds selverkendelse.

I den nye bibeludgave fra Verbum forlag er over 3000 vers, som handler om fattigdom og retfærdighed, markeret med gult, og 25 tekstreflektioner skrevet af repræsentanter for forskellige kirkesamfund og organisationer udfordrer læseren til handling. Helga Haugland Byfuglien, præst i Den norske kirke, hilste fattigdomsbibelen velkommen: – Denne bibel er mere ubehagelig at læse end andre. Ingen af os kan slå os på brystet og sige, at den ikke berører os, sagde hun. Knut Tveitereid, teolog ved NLA højskolen, som har udgivet ungdomsbogen

’En helt overkommelig bibel’, hævdede, at det tidligere ungdomsoprør mod uretfærdige strukturer og samfundets ’establishment’ er borte. – Mens unge er blevet dygtigere i skolen og drikker mindre end før, virker det ikke, som om de kæmper for noget længere. Begreber som fattigdom og uretfærdighed er på flere måder blevet tabuer i vor tid, og heller ikke de unge får vakt ubehaget i os, mente Tveitereid. Han håber, at en af bivirkningerne af den nye fattigdoms- og retfærdighedsbibel bliver, at nordmændene bestemmer sig for at bekæmpe ligegyldigheden, skriver KPK.