2300 år gamle mønter fundet i grotte

En sjælden beholdning af 2300 år gamle sølv og bronze mønter, præget i løbet af Alexander den Stores regeringstid, blev for nylig opdaget af en gruppe amatørudforskere i en lukket oldgammel stalaktit hule i Nordisrael, oplyste antikvitetsmyndighederne i mandags.

Ifølge embedsmænd repræsenterer mønterne “en af de mest betydningsfulde opdagelser som er kommet for dagens lys i den nordlige del af landet i de senere år, og vil behøve megen tid til at blive studeret for at knække hemmelighederne i hulen.”

Opdagelserne blev gjort af tre medlemmer af den israelske hule-klub. Reven Zakai, hans søn Hen og Lior Halony kravlede rundt på forskellige dele af den smalle hule I timevis for flere dage siden.

“Det yngste medlem, Hen, 21, sagde, at han tvang sig vej ind i en af de snævre nicher, da han pludselig fik øje på et skinnende objekt,” sagde antikvitets-myndighedstalsmanden, Yoli Shwartz.

Shwartz tilføjede, at hun ikke kan afsløre den eksakte location af hulen af frygt for illegalt tyveri.

“Der opdagede han to sølvmønter fra oldtiden, som det senere viste sig var blevet præget i løbet af Alexander den Stores regeringstid, som erobrede landet Israel i begyndelsen af den Hellenistiske periode, i sidste del af det fjerde århundrede før Kristi fødsel,” sagde hun.

I nærheden af mønterne, sagde Shwartz, blev en tøjpose også opdaget indeholdende flere stykker sølvsmykker inklusive ringe, armbånd og øreringe.

Dr. Eitan Klein, vicedirektør for myndighedernes enhed for forebyggelse af antikvitets-røveri, sagde, at han troede at mønterne var blevet gemt af deres ejer i løbet af en periode med øgede uroligheder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Værdigenstandene kan være blevet gemt i hulen af lokale beboere, som flygtede i løbet af en periode med regeringsuroligheder stammende fra Alexanders død; en tid hvor Diadochi krigen brød ud i Israel mellem Alexanders arvinger efter hans død,” sagde Klein. ”Formodentlig blev skatten skjult i håbet om bedre dage, men i dag ved vi, at hvem der end begravede skatten aldrig returnerede for at hente den.”

Efter at have indset betydningen, sagde Klein at de tre udforskere kontaktede hans kontor, og de to grupper gik igen ind i hulen sammen sidste weekend, hvor de opdagede adskillige potteskår.
“I nogle dele af hulen blev gamle lerkar fundet på stalagmitter, som havde udviklet sig,” sagde han, og tilføjede, at nogle havde bundet sig til kalkstens-sedimenterne og kunne separeres.

“Kombinationen af en stalaktit hule og arkæologiske fund er bade fascinerende og sjældne,” fortsatte Klein. ”Fundene i hulen vil tillade forskerne – både arkæologer og geologer – præcist at datere både de arkæologiske fund og processen med udvikling af stalaktitter.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Efter at have analyseret fundene i myndighedernes laboratorium, har forskere fastlagt, at nogle af artefakterne daterer sig tilbage til den Chalcolitiske periode eller kobber-perioden for 6000 år siden, den tidlige bronzealder for 5000 år siden, den bibelske periode for 3000 år siden og den Hellenistiske periode, for ca. 2300 år siden.

I mellemtiden har Amir Ganor, direktør for enheden for forebyggelse af antikvitets-røveri, rost de tre medlemmer af hule klubben for øjeblikkeligt at have kontaktet myndighederne.
”De forstod vigtigheden af det arkæologiske fund, og udviste eksemplarisk civil adfærd ved øjeblikkeligt at gøre antikvitetsmyndighederne opmærksomme på disse imponerende fund,” sagde Ganor. ”Efter guldskatten fra Caesarea (blev opdaget af dykkere), er dette anden gang i løbet af den seneste måned, at civile har reporteret om signifikante arkæologiske fund, og vi velkommer denne vigtige trend.”

Ganor manede derefter til forsigtighed blandt andre amatørudforskere og huskede dem på, at alle antikviteter tilhører staten, og at manglende indberetning – eller at fjerne oldtidsfund fra deres lokation og sælge dem på det sorte marked – er en strafbar handling, som kan straffes med op til fem års fængsel.