Emmas kamp mod anoreksi

s15_Min vej ud af anoreksiEn ærlig og godt fortalt historie om en ung piges vej ind og ud af anoreksi.

Anmeldt af Camilla Ipsen

Min vej ud af anoreksi er en personlig beretning af Emma Scrivener, som heri fremlægger sin kamp mod anoreksien. Læseren bliver taget på en opdagelsesrejse i Emmas liv, hvor vi følger hende fra barn til voksen. Bogen byder på de dybeste hemmeligheder, som anoreksien skjuler.

På overfladen er Emma den intelligente og kloge pige, men dybt inde i sig selv kæmper hun med alvorlige problemer. Problemerne vokser sig større for hver dag, der går.

Emma vokser op i en tryg familie i Belfast omgivet af kærlige søskende, forældre og bedsteforældre. I en ung alder begynder Emma at være kontrolleret, hun stræber efter de gode karakterer i skolen for at overbevise andre om, at hun er god. Pludselig kommer døden ind i Emmas verden, da hun mister sin bedstefar. Dette opleves drastisk, da Emma mærker, at der er noget større på færde, som hverken Emma eller hendes forældre kan kontrollere eller beskytte sig imod.

Kampen begynder

I puberteten begynder Emma at udvikle ritualer, som skal beskytte hende mod den onde verden. Ritualerne er, at alt skal tælles og beregnes. Emma beregner kulhydrater i milkshake, kalorier i ost og tæller skridt fra toilettet til køkkenet. Ritualerne fører til den konklusion, at Emma synes, hun er fed. Emma spiser mindre og udvikler anoreksi, som hun holder skjult for familie, venner og bekendte. Til sidst opdages det, Emma får besked fra lægen om en akut behandling, for om en uge vil det være for sent.

Mødet med Gud

Igennem bogen følger man Emmas kamp mod sygdommen. Emma er ved at give op, hun kan ikke se nogen udvej, og hun har ingen muligheder tilbage. I desperation råber hun til Gud. Her møder hun den sande og kærlige Gud. Det bliver til et vendepunkt i hendes liv.

Lærerig bog

Emmas historie er fortalt med et ærligt sind, hvilket gør bogen troværdig og spændende at læse. Bogen giver stof til eftertanke om samfundsproblematikken, altså hvordan kvinder betragter sig selv. I samfundet fokuseres der i høj grad på, at kvinder skal være perfekte, både udseendemæssigt og sundhedsmæssigt. Denne historie italesætter ærligt en kvindes hårde kamp mod den forfærdelige sygedom anoreksi. Budskabet i bogen er, at de problematikker, der kan forekomme i samfundet, skal italesættes, for at vi kan blive bedre til at snakke og åbne os omkring de svære ting.
Det ærlige sind, den fremragende fortællerevne og den sande historie er tre elementer, der gør denne bog god. Bogen bidrog til, at jeg fik mere kendskab til sygdommen anoreksi, hvilket var lærerigt. Jeg har fået en god forståelse af, hvordan og hvorfor anorektikere handler, som de gør, hvilket er relevant i forhold til samfundsproblematikken.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Emma Scrivener:
Min vej ud af anoreksi
200 sider • 199,95 kr. • Lohse