Test dig selv

Af Eva Jørgensen Journalist
Af Eva Jørgensen
Journalist

Vitikulturist! Ved du, hvad det er? Det vidste jeg ikke, men det gør jeg nu. Det er en vindyrker eller vinbonde – bare et lidt finere ord. Og ifølge en undersøgelse på Facebook er det jobbet, som jeg ville trives allerbedst i.

Måske har du også bemærket det. Nogle dage flyder Facebook over af undersøgelser om dette og hint. Hvilken slags mor er du? Hvilken type ferie passer bedst til dig? Hvilket land burde du være fra? Og som tidligere nævnt: Hvad er dit drømmejob?
Fælles for dem alle er, at det er undersøgelser fyldt med elendige svarmuligheder, underlige udregninger og sære konklusioner.
Alligevel kan jeg konstatere, at jeg ikke er den eneste, som ryger i fælden. For hvor kunne det være dejligt, hvis vi ved at besvare 5 gode spørgsmål på Facebook kunne finde ud af, hvilke valg, vi skal tage… Jeg har endda set en undersøgelse om, hvor mange børn man får… Den sprang jeg trods alt over – men jeg kunne se, at en hel del af mine facebookvenner af hunkøn gik i fælden.
Heldigvis er der jo ingen skade sket ved at lave en enkelt fjollet test eller to. Eller ved at gøre sig selv lidt til grin ved dele den på sin Facebookside.
Jeg tror faktisk, at længslen, som lidt misforstået leder os til at tage håbløse tests, er givet af Gud. Fordi vi hver især er skabt med følelsen af at være noget særligt – uden måske helt præcist at forstå, hvad det indebærer – kan vi let blive revet med at hurtige definitioner.
Men måske bliver vi – endnu en gang – nødt til at gøre det hårde arbejde, hvis vi vil finde ud af, hvem vi er, og hvad vi er skabt til.
Prøv at tænke på din barndom og ungdom, hvornår har du skabt, knoklet, talt, eller noget helt fjerde på en måde, hvor du følte dig hjemme i det og gjorde gavn. Hvis du kan spotte noget på denne måde, betyder det ikke, at din særlige gave eller talent ikke kræver arbejde og tid.

Jesus fortæller en historie om en chef, der skal ud at rejse og giver hver af sine ansatte en kæmpe bunke penge at administrere. Én graver dem ned, men de andre investerer og bruger dem, og det var det, chefen ønskede, de skulle gøre. Jeg tror, den bedste måde at ramme vores hylde er at gå ud og investere det, vi kan lige nu, i samfundet omkring os. Så må vi se, hvad virkelighedens testresultat bliver.