Ytringsfriheds-pris til kristen redaktør

Vebjørn Selbekk var redaktør for avisen Magazinet, som i 2006 bragte Muhammed-tegningerne.  Foto: Finn Olav Jøssang, KPK
Vebjørn Selbekk var redaktør for avisen Magazinet, som i 2006 bragte Muhammed-tegningerne.
Foto: Finn Olav Jøssang, KPK

Den norske stiftelse Fritt Ord har tildelt avisredaktørerne Vebjørn Selbekk og Flemming Rose Honnør-prisen i anledning tiårsdagen for starten på Muhammedkrisen, skriver KPK. 

Fritt Ords Honnør tildeles Vebjørn Selbekk (46) og Flemming Rose (57) for deres forsvar for ytringsfriheden de sidste ti år.
”Flemming Rose og Vebjørn Selbekk er blevet selve symbolerne på karikaturstriden. Gennem kontinuerlig og modig deltagelse i offentligheden har de fremmet forståelsen af ytringsfriheden som den mest fundamentale menneskerettighed, og grundlaget for andre friheder.
De har begge betalt en meget høj personlig pris for indsatsen, og deres liv er forandret. Der hvor mange andre har svigtet, har Rose og Selbekk udvist stort mod i kampen for liberale principper”, skriver Fritt Ord på hjemmesiden.

Rørt og stolt

– Jeg er både stolt, rørt og ydmyg. Det er en påskønnelse, som betyder rigtig meget for mig. Det er også en fin anerkendelse at modtage prisen sammen med Flemming Rose, som er et stort forbillede for mig, siger Selbekk til KPK.
Redaktørerne får 100.000 kroner hver. Fritt Ords Honnør gives som påskønnelse for værdifuldt virke i det frie ords tjeneste, gerne i tilknytning til en aktuel sag.

Muhammed-krisen

Den 30. september 2005 bragte Jyllands-Posten en side med tolv forskellige tegninger, blandt andet karikaturer af profeten Muhammed.
I løbet af vinteren og foråret 2006 kom det til voldelige optøjer flere steder i Mellemøsten og Asien på grund af Muhammedtegningerne. Norge kom stærkt i fokus, da avisen Magazinet i januar 2006 udgav en faksimile af Jyllands-Postens karikaturer.
Flemming Rose og Vebjørn Selbekk vil få deres Honnørpris ved et arrangement i løbet af september.