Folk strømmer til kirkerne i Ukraine

- Krigen i Ukraine har åbnet dørene for evangeliet, siger den ukrainske kirkeleder Mykhaylo Panochko.
– Krigen i Ukraine har åbnet dørene for evangeliet, siger den ukrainske kirkeleder Mykhaylo Panochko.

– Konflikten får folk til at søge Gud, fortæller ukrainsk kirkeleder.

Krigen i landet åbner nye døre for evangeliet, siger ukrainsk kirkeleder, som besøgte Norge den 24.-25. januar.

Konflikten mellem Rusland og Ukraine har nu varet i over to år. Mindst 9000 mennesker er dræbt, over 1,5 million er på flugt, fredsforhandlingerne er slået fejl, og våbenhvilen brydes dagligt. Men det får ukrainerne til at søge Gud, fortæller kirkeleder Mykhaylo Panochko til KPK.
Han besøgte Norge i forbindelse med Bibeldagen 2016.

Kirken har en vigtig rolle

– De vanskelige omstændigheder gør, at flere og flere søger Gud i Ukraine. Samfundet vågner og ønsker at leve anderledes. I denne proces har kirken en vigtig rolle, siger Mykhaylo Panochko.
Han er leder for den ukrainske union af pinsekirker og med i bestyrelsen for det ukrainske bibelselskab. Pengene fra Bibeldagen i Norge vil i år gå til bibelarbejdet i Ukraine.
– Kirken nyder stor tillid i samfundet, og den bør spille en central rolle for at forandre samfundet til det bedre. Kun Bibelen har kraft til at ændre menneskers hjerter og sind, siger Panochko.

Ukraine bliver glemt

Bernt Greger Olsen fra Bibelselskabet i Norge peger på, at flygtningekrisen nu får mediernes opmærksomhed på Ukraines bekostning.
– Det har været vigtigt for os at få Ukraine på dagsordenen igen. Folk må huske, at der på ingen måde er fred i landet. Vor opgave er at rette opmærksomheden mod et folk, som lider, siger han.

Ny frihed for kristne

– Der har aldrig før været en så stor frihed til at tro og læse bibler som netop nu. Flere millioner ejer bibler og nye testamenter, fortæller den ukrainske kirkeleder.
I de østlige dele af Ukraine må kristne praktisere deres tro – men ikke kritisere det nye regime.
– Missionærer fra vort kirkesamfund måtte forlade de okkuperede områder efter mange år, de følte sig presset til det. Kirken kan ikke støtte okkupationen, vi anser den som ulovlig. Samtidig må vi passe på, hvad vi siger, for vor egen sikkerheds skyld, forklarer Mykhaylo Panochko.
Samarbejdet med det norske bibelselskab har ført til, at over ni millioner bibler er blevet sendt til Ukraine i årenes løb.
KPK/Bodil