Frikirker har taget Himmelske Dage til sig

Jarle Tangstad er næstformand for Himmelske Dage.
Jarle Tangstad er næstformand for Himmelske Dage.

Efter årtier med et halvlunkent kærlighedsforhold til Danske Kirkedage er frikirkernes forelskelse i arrangementet flammet op.

En kirkelig pendant til kulturnatten, kalder styrelsesmedlem for Danske Kirkedage, Jarle Tangstad, Himmelske Dage i København i maj. Tangstad giver sit bud på arrangementer, der kan sættes kryds ved i kalenderen.

For første gang siden begyndelsen i 1968 er frikirkerne med helt inde i maskinrummet under afviklingen af Danske Kirkedage.
Det sker, når dagene i år finder sted på gader og torve i det indre København i Kristi himmelfartsferien den 5.-8. maj – under navnet Himmelske Dage.
Dels har FrikirkeNet i skikkelse af Poul Kirk en repræsentant med i styrelsen for Danske Kirkedage, og dels er Jarle Tangstad, ledende præst i frikirken Kirken i Kulturcenteret i København, næstformand for Himmelske dage.
At det har taget så lang tid for frikirkerne at tage arrangementet til sig, kan måske vække undren, men tidligere havde man måske mere øje for forskellene end for det fælles gods.
– For at tale lige ud af posen, så har de fleste frikirker traditionelt ikke set den store relevans i Danske Kirkedage, men i takt med at uvidenheden om den kristne tro, og om frikirkerne, breder sig, har flere og flere frikirker opdaget, at Danske Kirkedage er et vigtigt forum at være med i og stå sammen om, siger Jarle Tangstad.

Poul Kirk sidder i styrelsen for Danske Kirkedage.
Poul Kirk sidder i styrelsen for Danske Kirkedage.
Festival med højt til loftet

Frikirkerne har med deres baggrund i vækkelseskristendom, hvor der er fokus på en stærk personlig bekendelse og på åndelige erfaringer, måske også haft svært ved at genkende sig selv i en del af arrangementerne under tidligere tiders Danske Kirkedage.
Men allerede i Aalborg i 2013 bød frikirkerne ind med deres bud på, hvordan et Danske Kirkedage-arrangement med et frikirkeligt aftryk kunne se ud, og under Himmelske Dage til foråret kommer det til at vrimle med tilbud, hvor frikirkerne vil kunne føle sig på hjemmebane.
Alene det, at man rykker dagene ud på gader og torve, er noget, som ligger tæt op ad frikirkernes dna.
– Himmelske Dage bliver en festival med højt til loftet for alle, som er nysgerrige i forhold til det religiøse, etiske og eksistentielle. Jeg betragter det som en enestående mulighed for, at kirken kan blive synlig i byens liv og i medierne, lyder det fra Jarle Tangstad.
– For mig er det en drøm, at vi kommer til at se kirken i en eksplosion af mangfoldighed, hvor københavnerne bliver inviteret med ind i, hvad man kunne kalde en kirkelig pendant til kulturnatten. Vi vil gerne gøre københavnerne nysgerrige på det med Gud og kirke, siger han.

Sofaer og Danmarks største gospelkor

Af arrangementer, hvor frikirkerne vil kunne føle sig på hjemmebane, fremhæver Jarle Tangstad følgende:

Nikodemus-sofaer
50-200 sofaer i den indre by, hvor man inviterer forbipasserende til samtaler om tro og eksistens.

Danmarks største gospelkor
Sankt Andreas Kirke – torsdag, 19.00
Gospel Aid er et heldagsarrangement med mange forskellige aktiviteter og begivenheder rundt omkring i København. Om aftenen afsluttes med støttekoncert i Skt. Andreas Kirke.

Messe med Raniero Cantalamessa med mulighed for personlig forbøn
Sankt Ansgars Kirke – torsdag kl. 17.00
Pave Frans udnævnte i 2013 Raniero Cantalamessa til prædikant for det pavelige hof. Cantalamessa er en kendt og skattet spirituel vejleder og formidler af det bibelske budskab verden over, både i katolske og protestantiske sammenhænge. Han har udgivet en lang række bøger om åndelig fornyelse, som er oversat til mere end 20 sprog. I 12 år har han desuden været medlem af den katolske kirkes dialoggruppe med de pentekostale kirker.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Koncert med Martin Smith og Hymns from Nineveh med elektronisk afterparty
Nytorv – fredag kl. 19.45-23.00
Grammynominerede Martin Smith (tidl. Delirious) er en af de mest kendte sangere på den kristne, alternative rockscene. Hans musik rammer dybt i sjælen og leverer en næstekærlighed som få. Koncerten pakkes ind af en forkoncert med Jonas Petersen fra Hymns of Nineveh og et afterparty med Simon Walsøe, der med elektronisk musik nytænker musik og lovsangsudtryk.

Prayer for the Nations
Nytorv – fredag kl. 18.00-19.45
Halvdelen af flygtninge og indvandrere i Danmark er kristne. På Nytorv vil vi sammen med hundreder af nydanskere fejre kirkens mangfoldighed. Med indslag fra forskellige sang- og musiktraditioner vil vi inspirere deltagerne på Himmelske Dage til forbøn for de forfulgte, forfølgerne og for Danmark.

Fakkeltog for forfulgte
Fra Nytorv til Christiansborg – fredag kl. 19.45-21.30
FN’s Menneskerettighedserklærings § 18 garanterer tros- og religionsfrihed. Alligevel lever 70 procent af verdens befolkning i lande hvor denne krænkes. Fakkeltoget vil sætter fokus på de mange millioner, der forfølges på grund af deres tro og opfordre Folketinget til handling.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vågenat – bøn for forfulgte
Sankt Ansgars Kirke – fredag kl. 21.30 – 01.00
Vågenat i den katolske domkirke med to forbønsgudstjenester for forfulgte og mulighed for stilhed, refleksion og bøn for lande, hvor forfølgelserne er værst.

Messe med prædiken af Raniero Cantalamessa
Sankt Ansgars Kirke – søndag kl. 11.00