Storbritannien afviser kristne asylsøgere uden bibelkundskaber

Baronesse Elizabeth Berridge.
Baronesse Elizabeth Berridge.

En test af asylsøgeres kendskab til fakta om Bibelen kan afgøre, om de får asyl i Storbritannien.

Ligesom i andre europæiske lande oplever Storbritannien store grupper af muslimer, som konverterer til den kristne tro og bliver døbt. Men mange får afslag på asyl, hvis de ikke kan nævne fx De ti Bud.
Myndighederne mener, at manglende bibelkundskab er tegn på, at deres kristne tro ikke er ægte, skriver Christian Post.

Hvilken farve har en bibel?

BBC News har rapporteret om en tværpolitisk gruppe, som prøver at hjælpe de konverterede asylsøgere. De peger på, at simple spørgsmål om Bibelen ikke siger noget om en persons tro.
En iransk konvertit, Muhammed, fortæller, at han blev nægtet asyl, selv om han var flygtet fra forfølgelse i sit hjemland.
– De stillede mig et meget mærkeligt spørgsmål: Hvilken farve har Bibelens omslag. Jeg sagde, at der er forskellige farver. Jeg har en, der er rød. De spurgte også om noget, jeg ikke kunne svare på, fx om De ti Bud. Dem kunne jeg ikke huske udenad, fortæller han.

Myndighederne mistænker mange for at konvertere for at forbedre deres chancer for at få asyl, erkender gruppen ”All-Party Parliamentary Group on Religious Freedom”.
– Systemet kan let blive snydt af folk, som bare lærer nogle svar udenad. Men vi fandt ud af, at de medarbejdere, som træffer beslutninger af betydning for andres liv eller død, ikke var ordentligt klædt på til opgaven, forklarer Baroness Elizabeth Berridge, som er medlem af den tværpolitiske gruppe

Pakistanere afvises

De pakistanske kristnes forening, The British Pakistani Christian Association (BPCA), siger, at mange kristen konvertitter bliver afvist på et ”forkert grundlag”.
– Vores erfaring er, at der kun er omkring 120 pakistanske kristne asylsøgere om året. Under halvdelen af dem får opholdstilladelse i Storbritannien, og der sker sjældent ændringer, hvis de appellerer, siger Wilson Chowdhry, fra BPCA.

Det skyldes for det meste, at de britiske myndigheder ikke opfatter Pakistan som et land, hvor kristne bliver forfulgt. Men 700 kristne piger bliver kidnappet, voldtaget og tvunget til at gifte sig med muslimer hvert eneste år, og der er sket 4 store bombeangreb rettet mod kristne i løbet af fem år. Der er også en mørk tradition for pøbelangreb mod kristne grupper efter falske blasfemianklager, fortæller Chowdhry.

Helt nye bibellæsere

Nogle asylsøgere fortæller, at de blev afvist, fordi de ikke vidste nok om Ny Testamentes bøger og deres indhold. En indisk kristen blev afvist, fordi han ikke kendte til den katolske skik med at faste om fredagen, og en iraner blev bedt om at oplyse titlen på Bibelens sidste bog. Han gav det rigtige svar på farsi, men det blev åbenbart ikke forstået af myndighederne.

Elizabeth Berridge mener, at nogle asylsøgere bare ikke har haft nok tid til at læse Bibelen.
– Hvis man er blevet kristen i Iran, kan man ikke bare skaffe sig en Bibel. Og man ved ikke nødvendigvis, hvor mange bøger, der er i Det gamle Testamente. Man kender måske heller ikke noget til den kristne fastetid, fordi det ikke er et almindeligt begreb i Iran, siger hun.


Artiklen fortsætter efter annoncen: