Tro og slid førte til guld

Haile Gebre-Selassie har sat 27 verdensrekorder, selv som 35-årig i Berlin Marathon. Skærmprint fra BBC.
Haile Gebre-Selassie har sat 27 verdensrekorder, selv som 35-årig i Berlin Marathon. Skærmprint fra BBC.

Haile Gebre-Selassie er blevet kaldt den største langdistanceløber nogensinde. Han fortæller om sit liv i filmen Endurance.

En utrolig slutspurt gav den lille etioper OL-guld ved 10.000 meter løbet i Atlanta i 1996.

Hans far, søskende og kæresten Alem fulgte løbet på tv-skærmen i Addis Abeba. Og da han i opløbet passerede sin stærkeste konkurrent, overhalede andre, som var en omgang bagud, og vandt løbet, brød jubelen løs i den fattige familie. Selv den strenge far måtte overgive sig.
Haile Gebre-Selassie selv tog løbeskoene af og løb æresrunden på bare fødder. Det var han nemlig mest vant til fra sin opvækst i det etiopiske højland.

Hårdt arbejde

Haile Gebre-Selassie (navnet Haile betyder ’min styrke’ og Gebre-Selassie ’tjener af Treenigheden’) blev født i en lerhytte i Asella i det etiopiske højland som en af ti søskende. Familien holdt kvæg, og Haile måtte tidligt tage del i arbejdet med at drive kvæget på græs og hente vand fra floden, som lå flere km fra hjemmet.
Men arbejdet sagde ikke drengen noget – til faderens store frustration.

– Han slog mig og skældte ud, fordi jeg ikke gjorde nok. Vi børn kunne bedst lide vores mor. Hun var helt anderledes, fortæller Haile Gebre-Selassie i filmen Endurance.

Min træning startede, da jeg var to år, siger Haile Gebre-Selassie. Han boede i en lille hytte i Etiopien, hjalp familien ved at passe kvæg og hente vand fra floden - og løb 10 km til skole hver dag.
Min træning startede, da jeg var to år, siger Haile Gebre-Selassie. Han boede i en lille hytte i Etiopien, hjalp familien ved at passe kvæg og hente vand fra floden – og løb 10 km til skole hver dag.
Fik klø af læreren

Skolen lå 10 km fra hjemmet. Det var en lang løbetur, og mangel på ur og pligter i hjemmet var ingen undskyldning for at komme for sent. Afstraffelsen var typisk slag over fingrene med en lineal.

Skolearbejdet sagde ikke Haile ret meget. Derimod blev han mere og mere optaget af løb. Og derhjemme sneg han sig til at ’låne’ sin fars radio for at følge med i sportsnyhederne fra ind- og udland.

Mistede sin mor

Under en af de daglige ture efter vand ved floden, faldt Hailes mor om på jorden med vandkrukken på ryggen. Filmen viser, hvordan hun fortæller familien, at hun skal dø og beder sin mand om ikke at gifte sig igen, fordi det vil gå ud over børnene.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den sengeliggende mor bliver båret ned til landevejen og kommer med bus til hospitalet. Men hun dør, da Haile er 10 år gammel, og filmen viser begravelsen, som foregår efter den ortodokse kristne tradition. Tilbage er Haile med sine søskende, arbejdet og den strenge far.

Nogle år senere taler den unge Haile med en løbetræner og bliver inviteret med til at træne i Addis Abeba. Fulgt af vrede ord fra faderen, der synes, at Haile burde bruge sit liv til noget fornuftigt, rejser Haile til hovedstaden. Han skal nu bl.a. vænne sig til at løbe med sko og træner i konkurrence med andre løbere, mens han bor hos sin bror.

Troen hører med

Den kristne tro præger hele filmen. Den hører med i skildringen af familien, hvor der årligt kom en lille ny med efterfølgende dåb i den ortodokse kirke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Da Haile har lært at læse, læser han for sin mor fra Bibelen, og hun opfordrer ham til altid at bede.
Også mens Haile bor sammen med sin bror i Addis er troen og bønnen en del af hverdagen.

– Jeg beder altid. Man skal arbejde og bede. Men hvis Gud ikke hjælper, nytter det ikke noget at arbejde hårdt, siger Haile Gebre-Selassie.

Guld til kirken

I 1992 vandt den 19-årige Haile verdensmesterskabet for juniorer i 5000 og 10000 meter i Seoul. Men det store gennembrud kom under 10.000 meter løbet i Atlanta OL i 1996. Herefter gik det hurtigt med karrieren.

Og tre måneder efter OL giftede Haile Gebre-Selassie sig med sin Alem i den ortodokse St. Mary kirke i Entoto i Addis Abeba. Begivenheden samlede tusinder langs vejene, for den fattige dreng fra landet var pludselig blevet en verdensberømthed. St. Mary er stadig familiens kirke, hvor de fire børn er blevet døbt. Det var også her, Haile kom for at bede før OL både i 1996 og 2000.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der i kirken gav han et løfte: Hvis han vandt OL, skulle kirken have hans medaljer. ”De tilhører ikke mig, de tilhører kirken”, forklarer han i et interview med The Telegraph i 2011, mens en præst viser guldmedaljerne frem.

25 års karriere

Haile Gebre-Selassies karriere som langdistanceløber fortsatte indtil New York Marathon i 2010, hvor han erklærede, at han ville gå på pension fra konkurrencesporten. Han havde ved flere løb haft problemer med astma og forskellige skader. Men han kunne ikke holde op med at løbe.

Under sin 25 års karriere har Haile Gebre-Selassie vundet OL guld to gange, otte verdensmesterskaber og har sat 27 verdensrekorder. Han er stadig indehaver af titlen som verdens hurtigste på 20.000 meter (56:25) og i 1 times løb (21.285 meter).

Forretningsmand og politiker

Den fattige dreng fra Etiopien fik en usædvanlig strålende løbekarriere og tjente store penge. Efter løbekarrieren har han bl.a. etableret et internationalt anerkendt træningscenter, bygget et stort hotel, produceret kaffe og film, blevet medejer af et flyselskab og er gået ind i politik.

Men han har bevaret sin ydmyge indstilling og sit smil, og mange fattige har i tidens løb nydt godt af hans hjælp. For han har hverken glemt sin opvækst eller sin børnelærdom om at bede og arbejde hårdt for at se resultater.

s15_hgsbogHaile Gebre-Selassies største triumfer
1992 Guld i 5000 meter og 10.000 meter løb ved Junior verdensmesterskabet i Seoul
Senere, i 1993, 1995, 1997 og 1999, vandt han verdensmesterskabet i mændenes 10.000 meter løb
1996 OL-guld i 10.000 meter i tiden 27:07.34
2000 OL-guld i 10.000 meter i tiden 27:18.20
2006 Berlin Marathon i tiden 2:05:56
2007 Berlin Marathon i tiden 2:04:26
2008 Berlin Marathon – satte verdensrekord som 35-årig med tiden 2:03:59
2009 Berlin Marathon i tiden 2:06:08
Ialt har Haile Gebre-Selassie vundet otte verdensmesterskaber og sat 27 verdensrekorder gennem sin 25-årige karriere.