En særlig gudstjeneste i kirken får demente til at huske Fadervor

- Det er helt fantastisk, siger pensionist Doris Frandsen om høstgudstjenesten for demente.
– Det er helt fantastisk, siger pensionist Doris Frandsen om høstgudstjenesten for demente.

Fynske præster har stor succes med særlige kirke-gudstjenester for demente. Ved at bruge færre ord og flere sanseindtryk vækkes minder, så de demente pludselig husker Fadervor.

Det fortæller DR i en udsendelse om en gruppe præster i Odense, der har specialiseret sig i at lave særlige gudstjenester for demente. Her bruger man ikke prædikener og tekstlæsninger, men satser i stedet på lyde, lys og andre sanseindtryk.
– Der er nogle skader på hjernen, der gør, at man ikke kan kapere mange ord. Derfor taler vi i stedet til de sanser, som stadig er intakte, forklarer sognepræst Lars Hagensen. Og hans kollega siger om de dementes åndelige behov: ’Hjertet har jo ikke demens!’
Både præsterne og plejehjems-medarbejdere oplever, at brugen af kirkerummet gør en stor forskel for de demente.
– Første gang vi havde demensgudstjeneste, fik jeg gåsehud – havde jeg spurgt dem om Fadervor hjemme på plejehjemmet, så ville de ikke have kunnet sige den, men det kunne de nu, siger Helle Christiansen, der står for aktiviteterne på plejecentrene.
Præsterne har nu startet et demens-netværk, hvor de vil hjælpe og inspirere hinanden med at forkynde for demente, oplyser DR.